Kroky Ruska v Záporožskej jadrovej elektrárni pravdepodobne podkopali ochranu a bezpečnosť

Zámery Ruska týkajúce sa Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine zostávajú nejasné, ale kroky, ktoré ruské sily podnikli v zariadení, pravdepodobne podkopali ochranu a bezpečnosť jeho bežnej prevádzky. Informáciu uviedlo britské ministerstvo obrany na svojom dennom brífingu v piatok 5. augusta.

0
148
Záporožská jadrová elektráreň
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: Ralf1969

Ministerstvo uviedlo, že po piatich mesiacoch okupácie zostávajú ruské zámery týkajúce sa Záporožskej elektrárne nejasné. „Ruské sily pravdepodobne operujú v regiónoch susediacich s elektrárňou a použili delostrelecké jednotky v týchto oblastiach na zameranie ukrajinského územia na západnom brehu rieky Dnipro,“ uvádza sa v brífingu.

„Ruské sily pravdepodobne využili širšiu oblasť okolo jadrovej elektrárne, najmä priľahlé mesto Enerhodar, na odpočinok svojich síl, využívajúc chránený štatút jadrovej elektrárne na zníženie rizika pre ich vybavenie a personál z nočných ukrajinských útokov.“

Rafael Grossi, generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), nedávno povedal, že predchádzajúce správy o Záporožskej JE naznačovali, že situácia v nej je čoraz alarmujúcejšia. Vyzval na „maximálnu zdržanlivosť“, aby sa predišlo akejkoľvek nehode, ktorá by mohla ohroziť verejné zdravie na Ukrajine a inde.

Správy sú „znepokojujúce“, hovorí MAAE

 „Tieto správy sú veľmi znepokojujúce a ešte viac zdôrazňujú dôležitosť toho, aby MAAE prešla do Záporožskej jadrovej elektrárne,“ uviedol pán Grossi v poslednej aktualizácii agentúry minulý mesiac. „Pokračujem vo svojom odhodlanom úsilí dohodnúť sa a viesť misiu v oblasti bezpečnosti, ochrany a záruk čo najskôr. Je to súrne.“

Najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe so šiestimi blokmi obsadili ruské jednotky po ozbrojenom útoku 4. marca 2022 a odvtedy zostala obsadená, ale funkčná v obmedzenom režime.

MAAE nemohla navštíviť Rusmi okupovanú elektráreň na juhu Ukrajiny od začiatku konfliktu pred piatimi mesiacmi a uviedla, že nemôže potvrdiť alebo vyvrátiť správy o zariadení. „Berieme ich však veľmi vážne. Od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine MAAE varovala pred rizikom ťažkej jadrovej havárie v krajine s 15 reaktormi na štyroch prevádzkovaných jadrových,“ povedal pán Grossi. „Vzhľadom na nedávne nepotvrdené správy o udalostiach v Záporožskej JE alebo v jej blízkosti som vážne znepokojený týmto veľmi reálnym nebezpečenstvom s potenciálne vážnymi následkami.“

„Je mimoriadne dôležité, aby sa nepodnikli žiadne kroky, ktoré by mohli akýmkoľvek spôsobom ohroziť bezpečnosť tejto elektrárne, ktorá je najväčšia v Európe. Počas takéhoto konfliktu môže dôjsť k neúmyselnému poškodeniu jadrového zariadenia. Treba sa tomu za každú cenu vyhnúť.“

„Nie je možné predvídať“ akcie Ruska

 MAAE minulý mesiac uviedla, že v médiách aj v oficiálnych správach, ktoré dostala MAAE, sa objavila séria správ, ktoré naznačujú, že už aj tak ťažké a stresujúce podmienky, ktorým ukrajinský personál na stanici čelí, sa ešte zhoršili. Agentúra uviedla, že niektoré správy naznačujú ďalšie potenciálne nebezpečenstvá pre bezpečnosť elektrárne, ale neuviedla žiadne podrobnosti.

Grossi opakovane zdôraznil, že MAAE musí byť schopná vyslať misiu do Záporožskej JE, aby vykonala základné bezpečnostné a ochranné činnosti v zariadení.

K sieti je pripojených desať z 15 ukrajinských jadrových reaktorov: tri v Záporožskej JE, tri v Rivne, dva na Juhoukrajinskej a dva v Chmeľnickej JE. Ostatné reaktory boli odstavené z dôvodu pravidelnej údržby. Bezpečnostné systémy zostávajú v prevádzke na štyroch elektrárňach a naďalej majú k dispozícii externé napájanie, uviedla Ukrajina.

Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Energoatom uviedla, že 5. augusta o 8:00 Záporožská jadrová elektráreň funguje v súlade s normami jadrovej, radiačnej a environmentálnej bezpečnosti. Súčasný jadrový výkon na Ukrajine je dostatočný pre obyvateľstvo, prevádzku priemyselných zariadení a obranné potreby, uviedla spoločnosť.

„Jadrová elektráreň je stále obsadená a kontrolovaná ruskou armádou. Vzhľadom na to, že nie je možné predvídať akcie útočníkov, hrozba pre fyzickú bezpečnosť elektrárne zostáva.

Energoatom uviedol, že všetky bloky v Záporožskej JE obsluhuje ukrajinský personál.