Lotyšská vláda je pripravená začať pracovať na národnom postavení pre jadrovú energetiku

Lotyšská vláda je pripravená začať pracovať s jadrovou energetikou na národnej úrovni, prípadne aj v spolupráci s krajinami vrátane Estónska, uviedol na konferencii minister hospodárstva Janis Vitenbergs.

0
48
Lotyšsko, lotyšská vlajka
Lotyšsko nemá zatiaľ žiadnu jadrovú elektráreň ani zariadenie jadrovo-palivového cyklu.

Minister hospodárstva Janis Vitenbergs a minister obrany Artis Pabriks vyjadrili rozvoju jadrovej energetiky v Lotyšsku svoju politickú podporu a súhlasne tvrdili, že samotné obnoviteľné zdroje energie nemusia byť dostatočným zdrojom. Práve jadrová energia môže poskytnúť energetickú nezávislosť.

Lotyšsko nemá zatiaľ vybudovanú žiadnu jadrovú elektráreň ani zariadenie jadrovo-palivového cyklu. Má jeden bazénový výskumný reaktor IRT s výkonom 5 MW – výskumný reaktor Salaspils – ktorý je od roku 1998 natrvalo odstavený a vyraďuje sa z prevádzky. Lotyšsko tiež prevádzkuje úložisko nízko a stredne rádioaktívneho odpadu, 30 km od hlavného mesta Riga.

Olegs Linkevics, profesor na Technickej univerzite v Rige v Lotyšsku, na konferencii povedal, že technológie malých modulárnych reaktorov (SMR) sú vhodné pre krajiny s malými energetickými systémami, ako sú tri pobaltské štáty Lotyšsko, Estónsko a Litva.

Podľa štúdie lotyšskej štátnej elektroenergetickej spoločnosti Latvenergo z roku 2010 sú pre krajinu alternatívou aj jadrové reaktory štvrtej generácie. Reaktory štvrtej generácie sú vo vývoji a mohli by ponúknuť pokrok oproti elektrárňam súčasnej generácie v oblasti udržateľnosti, ekonomiky, bezpečnosti, spoľahlivosti a odolnosti voči šíreniu.

Žiadny z pobaltských štátov neprevádzkuje komerčnú jadrovú elektráreň. V Litve boli dva bloky RBMK na elektrárni Ignalina zo sovietskej éry natrvalo odstavené v rokoch 2004 a 2009 v súlade s požiadavkami na členstvo Litvy v EÚ.

Andris Sternbergs, podpredseda Lotyšskej akadémie vied a zástupca riaditeľa Inštitútu fyziky pevných látok na Lotyšskej univerzite, uviedol, že skúsenosti a odhodlanie vedcov sú dôležité pre rozvoj jadrovej energie a výstavbu SMR v Lotyšsku a Estónsku.

Rečníci na konferencii zdôraznili potrebu vzdelávať verejnosť a propagovať vyučovanie fyziky na školách. Lotyšská akadémia vied a Latvnergo majú v úmysle spoločne založiť nové vzdelávacie centrum venované jadrovej energii a iným nízkouhlíkovým zdrojom energie.

Estónsko by mohlo mať SMR do roku 2031

Kalev Kallemets, výkonný riaditeľ estónskej spoločnosti SMR Fermi Energia, na konferencii povedal, že spoločnosť založená v roku 2018 dokončila viac ako 60 štúdií o nasadení jadrových elektrární, vrátane štúdií o bezpečnosti.

Povedal, že existujú plány uviesť do prevádzky prvý SMR v Estónsku do roku 2031 so SMR BWRX-300 od GE Hitachi a elektráreň SMR, ktorú vyvíja Rolls-Royce vo Veľkej Británii ako potenciálne technológie.

Estónska vláda zriadila pracovnú skupinu pre jadrovú energetiku, ktorá má do konca roku 2023 pripraviť správu. Správa bude slúžiť ako základ pre vypracovanie legislatívy na zavedenie jadrovej energie. Krajina plánuje do roku 2026 zriadiť úrad jadrového dozoru.

Takmer 70 % Estóncov podporuje výstavbu jadrového reaktora, povedal Kallemets.

Medzitým prezident estónskej energetickej spoločnosti Eesti Energia Hando Sutter v rozhovore pre lotyšskú tlačovú agentúru LETA povedal, že spotreba energie v Pobaltí nie je dostatočne vysoká na výstavbu jadrovej elektrárne.

Povedal, že denná spotreba energie v pobaltských štátoch predstavuje jednu tretinu spotreby Fínska. „Jednoducho nespotrebujeme toľko energie, aby sme potrebovali jadrový reaktor,“ povedal. Dodal však, že ak sa na trh dostanú reaktory s nižším výkonom, „mohli by sme o tom uvažovať“, ale momentálne je takáto technológia nedostupná.