Dukovany vyrobia vďaka lepšiemu chladeniu vody o 15 GWh viac elektriny

Ešte tento rok dokončia energetici technické úpravy v jadrovej elektrárni Dukovany, ktoré umožnia optimalizovať prevádzku chladiacich veží.

0
147
Dukovany
Jadrová elektráreň Dukovany. Zdroj: https://www.cez.cz/

Vďaka lepšiemu chladeniu sekundárneho nejadrového okruhu sa podľa predbežných výpočtov zvýši dodávka elektriny do siete o 15 500 megawatthodín (MWh) ročne, čo podľa spoločnosti ČEZ zodpovedá ročnej spotrebe viac ako 5 000 domácností. Pre ČTK to povedal hovorca elektrárne Jiří Bezděk. Ročná výroba elektrárne sa zvýši približne o jednu desatinu percenta.

Energetici prepojili okruhy chladiacej vody medzi pôvodnými chladiacimi vežami a novými nižšími vežami s ventilátormi. Tým sa priemerná teplota cirkulujúcej chladiacej vody znížila v priemere o 0,35 stupňa Celzia. Niektoré potrubné systémy a armatúry sa kvôli tomu museli čiastočne modernizovať.

Chladenie štyroch dukovanských blokov pôvodne zabezpečovalo osem 125 metrov vysokých veží s prirodzeným prúdením vzduchu. Približne pred šiestimi rokmi boli v ich blízkosti uvedené do prevádzky dve oveľa nižšie budovy s ventilátormi, ktoré lepšie odolávajú zemetraseniam a extrémom počasia. Podľa elektrárne ide o jedno z bezpečnostných opatrení prijatých po havárii v japonskej elektrárni Fukušima.

Zvýšený výkon aj v Temelíne

ČEZ spravuje aj jadrovú elektráreň Temelín. „Od spustenia prvého bloku v Dukovanoch sa nám podarilo bezpečne zvýšiť výkon našich jadrových elektrární o takmer 500 megawattov,“ povedal Bohdan Zronek, člen predstavenstva a riaditeľ divízie Jadrová energetika. Výkon získaný v jadrových elektrárňach porovnal s výstavbou menšieho jadrového bloku alebo veľkej uhoľnej elektrárne.

Spoločnosť ČEZ plánuje prevádzkovať obe jadrové elektrárne najmenej 60 rokov. Podľa toho prispôsobuje svoj investičný plán. V Dukovanoch sa podľa údajov spoločnosti priemerné ročné investície pohybujú okolo 2 miliárd českých korún.

Elektrárne Dukovany a Temelín dlhodobo pokrývajú viac ako 40 percent spotreby elektrickej energie v Českej republike a v minulom roku dodali spolu 30,73 terawatthodín (TWh) elektrickej energie. Temelín vyrobil 15,86 TWh a Dukovany 14,87 TWh. Tohtoročná výroba dukovanskej elektrárne presiahla 6,8 TWh. K 3. júnu bol štvrtý blok Dukovan podľa plánu odstavený, ostatné tri bloky sú v prevádzke.

Jednotky v Dukovanoch boli uvedené do prevádzky v rokoch 1985 až 1987. Po dokončení mala elektráreň inštalovaný výkon 1 760 megawattov (MW), ktorý sa odvtedy zvýšil na 2 040 MW. V marci ČEZ v Dukovanoch vyhlásil tender na výstavbu nového bloku.