FORATOM sa premenoval na nucleareurope

0
24

Od 7. júna 2022 sa FORATOM oficiálne stal nucleareurope. Cieľom tohto rebrandingu je vniesť do povedomia zainteresovaných strán v Bruseli jasnejšie informácie o tom, koho organizácia zastupuje. Táto zmena bola oficiálne oznámená naj výročnej konferencii #nucleareurope2022, ktorá sa 6.-7. júna konala vo fínskych Helsinkách.

„Osobne som presvedčený, že budúcnosť jadrovej energetiky v Európe je opäť svetlá. To nám dalo nový impulz – a sme nesmierne hrdí na to, že môžeme zastupovať jadrový priemysel,“ uvádza Yves Desbazeille, generálny riaditeľ nucleareurope. „Preto sme sa rozhodli zmeniť značku našej organizácie a dať jasne najavo, koho presne zastupujeme na úrovni EÚ.“

‘Forum Atomique Européen’, ako sa nazývalo v čase svojho založenie v roku 1960, prešlo za posledných 62 rokov mnohými zmenami. Napríklad mnoho tém, ktorými sa toto odvetvie zaoberá, sa posunulo od „čisto“ jadrových ako je Zmluva o Euratome, nakladanie s rádioaktívnym odpadom a inovácie, k širšiemu spektru otázok, ktoré zahŕňajú riešenie klimatickej zmeny, environmentálne otázky, udržateľnosť a bezpečnosť dodávok. Preto je dôležité mať v Bruseli silné jadrové zastúpenie.

Ako zdôraznil Yves Desbazeille počas konferencie #nucleareurope2022: „Je jasné, že súčasná situácia na Ukrajine je len špičkou ľadovca. V posledných 18 mesiacoch sme v Európe mali jasné signály, že hrozí energetická kríza, ktorá sa prejavuje zvyšovaním cien. Budeme pokračovať v prekonávaní tejto krízy, ako najlepšie vieme. Musíme si však z nej aj aktívne vziať ponaučenie. Európa sa musí stať menej závislou od vonkajších zdrojov energie“.

Vzhľadom na to sa nucleareurope teraz zameria na zdôraznenie riešení, ktoré môže tento sektor priniesť. Medzi ne patrí:

  • poskytovanie stabilného, cenovo dostupného a nízkouhlíkového zdroja elektrickej energie
  • prispievanie k výrobe nízkouhlíkového vodíka v Európe
  • zameranie sa na inovácie, najmä na vývoj malých modulárnych reaktorov

Riaditeľ nucleareurope vyzval priemysel, tvorcov politík a zainteresované strany, aby „spolupracovali pre našu budúcnosť. Sadnime si za jeden stôl a navrhnime praktické riešenia na boj proti klimatickej zmene a na zlepšenie energetickej nezávislosti Európy.“