Reaktor Shin-Hanul v Južnej Kórei dosiahol kritický stav

0
110
Jadrová elektráreň Shin-Hanul. Foto: KHNP

Prvý blok jadrovej elektrárne Shin-Hanul v Južnej Kórei dosiahol prvý kritický stav a má sa stať 25. komerčným jadrovým blokom v prevádzke v tomto východoázijskom štáte. Prvý z dvoch blokov APR-1400 s výkonom 1340 MW navrhnutých v Južnej Kórei v lokalite, ktorá sa nachádza 330 km od Soulu na juhovýchode krajiny, dosiahol kritický stav 22. mája o 11:00 miestneho času a jeho pripojenie k sieti je naplánované na jún tohto roka.

Výstavba Shin-Hanul-1 sa začala v júli 2012 a stavebné práce na identickom 2. bloku Shin-Hanul-2 odštartovali o 11 mesiacov neskôr. Technológia APR-1400 je rovnaká, akú Južná Kórea úspešne exportovala pre štvorblokovú jadrovú elektráreň Barakah v Spojených arabských emirátoch. Soul je zapojený aj do výberových konaní na ďalšie veľké jadrové projekty vrátane plánov na novú výstavbu v Českej republike a Poľsku.

Pokročilý reaktor APR-1400

APR-1400 je pokročilý tlakovodný reaktor (PWR), navrhla ho spoločnosť Korea Electric Power Corporation (Kepco). Blok 3. generácie, pôvodne známy ako kórejský reaktor novej generácie (KNGR), vyvinuli zo staršieho návrhu OPR-1000 a zahŕňa prvky dizajnu System 80+ americkej Combustion Engineering (C-E).

V Južnej Kórei sú v prevádzke dva bloky APR-1400: Shin-Kori-3 a Shin-Kori-4. Ďalšie štyri bloky sú vo výstavbe alebo sú blízko k dokončeniu: Shin-Hanul-1, Shin-Hanul-2, Shin-Kori- 5 a Shin-Kori-6.

Zmena politiky v podpore jadra

Spoločnosť Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) poznamenala, že Shin-Hanul-1 je prvý energetický reaktor v Južnej Kórei, ktorý dosiahol „technologickú nezávislosť“ prostredníctvom lokalizácie systémov aktívnej zóny vrátane čerpadla chladiaceho média reaktora a systému kontroly a riadenia elektrárne.

Prvý kritický stav Shin-Hanul-1 prichádza niekoľko dní po tom, ako juhokórejská vláda oznámila, že výstavba ďalších dvoch blokov v Shin-Hanul by sa mohla obnoviť v roku 2025 a na budúci rok podajú žiadosť, aby blok Kori-2 mohol byť prevádzkovaný aj po skončení pôvodne navrhovanej doby životnosti.

Práce na Shin-Hanul-3 a Shin-Hanul-4 zastavili v roku 2017 z iniciatívy predchádzajúcej administratívy v rámci politiky postupného vyraďovania jadra. Kórejská vláda chce však najnovšie dokončiť schvaľovacie procesy a uzavrieť zmluvy do roku 2024, takže výstavbu nových blokov Shin-Hanul môže obnoviť ešte v prvej polovici roka 2025.

Bývalého prezident Mun Če-in chcel z krajiny stiahnuť 24 komerčných reaktorov, ktoré dodávajú asi 30% výroby juhokórejskej elektriny a zároveň sa zdržať výstavby nových. Nastupujúci prezident Jun Suk-jol je naopak jadru naklonený a podporuje technologický rozvoj jadrovej energetiky v Južnej Kórei. Povedal, že budovanie JE je celosvetovým trendom a je nevyhnutné pre zníženie uhlíkovej a energetickej bezpečnosti. Za príklad uviedol aj súčasnú energetickú politiku Európskej únie, ktorá nedávno klasifikovala jadrovú energiu ako zelenú vo svojej taxonómii udržateľných investícií.

Nová éra technologickej spolupráce

Prezidenti USA a Juhokórejskej republiky Joe Biden a Jun Suk-jol minulý víkend spoločne vyhlásili, že sa hlásia k jadrovej energii ako kritickému zdroju bezuhlíkovej elektriny a zaviazali sa urýchliť vývoj a globálne nasadenie pokročilých reaktorov a malých modulárnych reaktorov (SMR). Obaja lídri po stretnutí v Soule uviedli, že chcú posilniť spoluprácu na jadrových trhoch doma aj v zahraničí a prehĺbiť spoluprácu pri nakladaní s vyhoreným palivom, v podpore jadrového exportu, pri zabezpečených dodávkach paliva a v jadrovej bezpečnosti.

Noviny Business Korea prišli s informáciou, že kórejská vláda sa tento rok chystá zriadiť pracovné skupiny na 10 až 15 zastupiteľských úradoch v zahraničí, aby pomohla staviteľom juhokórejských JE získať zákazky. K týmto pracovným skupinám sa radia tímy v Českej republike, Poľsku, Saudskej Arábii, Spojenom kráľovstve, v Holandsku, Slovinsku a JAR.