Česi už rokujú o jadrovom palive, vylúčenie Ruska z prevádzky v Dukovanoch je opäť reálnejšie

Rokovania o tom, aby česká jadrová elektráreň Dukovany prestala využívať ruského dodávateľa Tvel pre ruskú vojnu na Ukrajine, sa začali. Informovala o tom ČTK.

0
96
Dukovany
České Ministerstvo priemyslu a obchodu vyhlási tender na výstavbu nového jadrového bloku v Dukovanoch.

Predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová na seminári Civilnej bezpečnostnej komisie v Dukovanoch povedala, že „v najbližších mesiacoch bude jadrová elektráreň Dukovany čeliť rozhodnutiu zabezpečiť dodávky paliva od iných spoločností ako je ruský Tvel“. Podobná situácia má totiž nastať aj v elektrárni Temelín, pre ktorú budú palivo od roku 2024 dodávať 15 rokov americký Westinghouse a francúzsky Framatome.

Drábová vysvetlila, že palivo od nových dodávateľov nebude optimálne z hľadiska výroby, no bude bezpečné. Česká republika si podľa nej nevie predstaviť situáciu, že by sa spoliehala len na jedného dodávateľa s tým, že „rokovania už prebiehajú“.

Riaditeľ jadrovej elektrárne Dukovany Roman Havlín v rozhovore pre ČTK povedal, že Dukovany majú rezervu paliva na takmer tri roky a ďalšia dodávka z Ruska by sa mala uskutočniť ešte v tomto roku, v súlade s platnou zmluvou.

Rusko dodáva jadrové palivo do Českej republiky už takmer 40 rokov.

Roman Havlín tiež uviedol, že v roku 2021 Dukovany dodali 14,87 TWh elektriny a splnili 96 percent plánovanej výroby – výpadok podľa neho spôsobili bežné odstávky. Ďalšia odstávka je naplánovaná na jún.

Jadrová elektráreň Dukovany má štyri bloky VVER, ktoré začali komerčnú prevádzku v 80. rokoch. Praha plánuje na mieste výstavbu nového bloku, ktorá by sa mohla začať v roku 2029 a dokončiť do roku 2036. Temelín, ktorý má dva bloky, a Dukovany vyrobia spolu viac ako 30 TWh elektriny ročne, čo predstavuje viac ako 37 % výroby v krajine.