Číňania pripojili k rozvodnej sieti ďalší jadrový blok

0
76
Šiesty blok JE Hongyanhe pripojili k sieti (Foto CGN)

Čína v rýchlom tempe rozširuje svoju flotilu jadrových reaktorov. Šiesty blok jadrovej elektrárne Chonk-jen-che (angl. Hongyanhe) v provincii Liao-ning na severovýchode krajiny pripojili k rozvodnej sieti. Informovala o tom Čínska asociácia pre jadrovú energiu (CNEA).

Tlakovodný reaktor ACPR-1000 3. generácie majú do komerčnej prevádzky uviesť koncom tohto roka. Ide o druhý blok svojho druhu v Číne a postavili ho v rámci druhej konštrukčnej fázy jadrového zariadenia Chonk-jen-che. Jeho výstavba sa začala v júli 2015 a prvý kritický stav dosiahol 21. apríla 2022. Podľa CNEA bol Chonk-jen-che-6 úspešne pripojený k sieti a prvýkrát začal vyrábať elektrinu 2. mája o 13.42 h miestneho času.

JE Chonk-jen-che vlastní a prevádzkuje spoločnosť Liaoning Hongyanhe Nuclear Power Company (LHNPC). Ide o spoločný podnik firiem CGN a State Power Investment Corporation, z ktorých každá vlastní 45-percentný podiel a zvyšných 10% patrí do majetkového portfolia Dalian Municipal Construction Investment Co.

Reaktor ACPR-1000 (ACPR znamená pokročilý čínsky tlakovodný reaktor) navrhla spoločnosť China Guangdong Nuclear Power Corp, ktorá v roku 2013 zmenila svoj názov na CGN. Táto korporácia momentálne disponuje 26 jadrovými reaktormi na výrobu elektriny.

JE Chonk-jen-che komerčne prevádzkuje ďalších päť blokov. Bloky 1 až 4 skonštruovali podľa dizajnu CPR-1000, zatiaľ čo 5. blok, ktorý začal komerčnú prevádzku minulý rok, je ďalším z nového dizajnového radu ACPR-1000.

Podľa 14. päťročného plánu (2021 – 25) chce Čína mať do roku 2025 inštalovanú jadrovú kapacitu 70 GW, čo je nárast z 51 GW v porovnaní s koncom roka 2020. Štátna rada nedávno schválila výstavbu šiestich nových komerčných jadrových elektrární. Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Čína momentálne prevádzkuje 53 jadrových blokov. Flotila čínskych jadrových reaktorov vlani vyrobila približne 5% elektrickej energie v krajine.