Poliaci už majú environmentálny posudok pre svoju prvú atómku

0
120
Poľsko, jadrová elektráreň
Poľsko vsádza na jadrovú energetiku.

Zámer Poľska sprevádzkovať do roku 2040 šesť jadrových blokov na severe krajiny získava reálne kontúry. Štátna spoločnosť Polskie Elektrownie Jadrowe (PEJ) nedávno predložila Generálnemu riaditeľstvu pre ochranu životného prostredia (GDOŚ) správu o posúdení vplyvu na životné prostredie pre prvý zo šiestich blokov. GDOS bude v celom procese okrem štátom garantovanej environmentálnej ochrany zodpovedať aj za kontrolu investícií.

Výstavba prvého z plánovaných jadrových blokov sa začne v roku 2026, pričom do prevádzky ho chcú uviesť do roku 2033. Poliaci chcú vybudovať jadrovú kapacitu v rozsahu 6 až 9 GW. Viacero prieskumov verejnej mienky počas uplynulých rokov preukázalo, že Poliaci sú na jadro v krajine pripravení.

Predložená správa skúmala vplyv výstavby a prevádzky prvej JE v Poľsku na životné prostredie. Pôjde o JE s výrobnou kapacitou do 3750 MWe na pobreží Baltského mora v Pomoranskom vojvodstve.

Podľa informácií PEJ je záverečná správa v súlade s pravidlami dozorného orgánu GDOS, ktorý ešte v roku 2016 stanovil rozsah prijateľnosti projektu. Tieto pravidlá zahŕňajú environmentálne limity z hľadiska posudzovaného umiestnenia elektrárne, ako aj technické podmienky vzhľadom na jej infraštruktúru.

Polskie Elektrownie Jadrowe predložila na preskúmanie dva varianty umiestnenia elektrárne; prvý Lubiatowo-Kopalino v oblasti Choczewo a druhý Žarnowiec na území obcí Krokowa a Gniewino. Oba identifikovali už pred ôsmimi rokmi a samostatne analyzovali ich technické aspekty s ohľadom na možnosti chladenia – buď v otvorenom chladiacom okruhu s morskou vodou alebo použitím morskej vody na chladenie v odsolených chladiacich vežiach. Vlani v decembri označili prvú z lokalít – Lubiatowo-Kopalino – za preferovanú lokalitu na výstavbu.

Správa posudzujúca vplyv na životné prostredie je podľa PEJ dôležitým dokumentom schvaľovacieho procesu, ktorý predchádza vydaniu tzv. environmentálneho rozhodnutia. Od roku 2017 v tejto oblasti vykonávajú hĺbkové environmentálne a lokalizačné štúdie, pri ktorých im technicky asistuje spoločnosť Jacobs.

Poľsko stavalo prvú JE Žarnowiec od marca 1982. Po černobyľskej katastrofe však Poliaci jadrovú energiu v roku 1990 v referende jednoznačne odmietli, takže stavbu elektrárne, ktorú mali poháňať tlakovodné reaktory VVER-440, prerušili. Nový zámer neskôr predstavili opäť v roku 2009 a uvažovalo sa dokonca rovno o dvoch jadrových elektrárňach. Návrhy však nabrali meškanie kvôli klesajúcim cenám elektriny a nešťastiu vo Fukušime v roku 2011. Ďalšia nádej im svitá práve teraz. Hlavný podiel na produkcii elektriny v krajine majú totiž ešte stále uhoľné elektrárne, a to by chceli Poliaci v najbližšom období zmeniť.