Westinghouse chce spolupracovať s deviatimi českými firmami na výstavbe reaktora

Americká spoločnosť Westinghouse podpísala memorandá o porozumení s ďalšími deviatimi spoločnosťami v Českej republike.

0
91
Budova Westinghouse

Memorandá o porozumení sa týkajú spolupráce na potenciálnej výstavbe reaktora AP1000 v Dukovanoch a ďalších projektov AP1000 v strednej Európe. Uzavretie strategických partnerstiev nadväzuje na januárové stretnutie a podpísanie memoránd o porozumení so siedmimi domácimi spoločnosťami. ČTK o tom včera v tlačovej správe informoval mediálny zástupca spoločnosti Jiří Komárek.

Memorandá podpísala spoločnosť Westinghouse so spoločnosťami Valvea, Hutní montáže, Spálovský, Armatory Group, TES Vsetín, Elektrotechnika, ZVVZ Group, PPA Controll a Chemcomex.

„Nadviazanie spolupráce s miestnymi dodávateľmi nás opäť približuje k nášmu cieľu maximalizovať nákupy v Českej republike v prospech miestneho jadrového priemyslu a ekonomiky,“ povedal Elias Gedeon, viceprezident pre obchodné operácie spoločnosti Westinghouse Energy Systems.

Dukovany
Jadrová elektráreň Dukovany. Zdroj: https://www.cez.cz/

Spoločnosť Westinghouse je jedným z uchádzačov o výstavbu nového bloku v jadrovej elektrárni Dukovany. Ďalšími uchádzačmi sú francúzska spoločnosť EDF a juhokórejská KHNP. Energetická spoločnosť ČEZ vyhlásila v marci tender na výstavbu nového jadrového bloku v Dukovanoch. Vyhodnotenie verejnej súťaže by malo byť ukončené do konca roka 2024. Výstavba by sa mala začať v roku 2029 a skúšobná prevádzka v roku 2036.

Na výstavbu sa budú používať len technológie od dodávateľov z krajín, ktoré pristúpili k Medzinárodnej dohode o vládnom obstarávaní z roku 1996. Medzi tieto krajiny nepatria Rusko a Čína, ktoré sa tiež ocitli medzi záujemcami o účasť na tendri.