Najmladšiu britskú atómku chcú prevádzkovať až do roku 2055

0
37
Sizewell B
Sizewell B. Zdroj: https://ice.org.uk/

Najmladší jadrový reaktor v Spojenom kráľovstve Sizewell-B mal podľa pôvodných plánov ukončiť svoju prevádzku do roku 2035. Spoločnosť EDF Energy však vytvára projekt na predĺženie jeho životnosti o 20 rokov, teda minimálne do roka 2055. Ide o jediný tlakovodný reaktor v krajine s výkonom 1198 MWe, ktorý do prevádzky uviedli vo februári 1995. Jadrová elektráreň Sizewell-B sa nachádza v Suffolku na východe Anglicka a momentálne produkuje elektrinu pre 2,3 mil. domácností. Už už o šesť rokov zostane poslednou elektrárňou z pôvodnej britskej flotily závodov, ktoré vyrábajú elektrinu z jadra.

EDF oslovila so zámerom predĺžiť životnosť JE Sizewell-B spoločnosti General Electric, Jacobs, Westinghouse či Framatome. „Ide o začiatok rozsiahleho procesu, na ktorom sa budú podieľať naši kľúčoví partneri,“ uvádza sa v jej vyhlásení. V prvej fáze programu Long-Term Operation (LTO) plánujú stanoviť rozsah a zanalyzujú náklady a prínosy. Na túto fázu podľa odhadov minú okolo 10 miliónov libier (GBP).

Sizewell-B bude počas celého procesu spolupracovať s regulačnými orgánmi a ak sa rozhodne o predĺžení jej prevádzky do roku 2055, projekt sa rozšíri o investície na zachovanie bezpečnej a spoľahlivej prevádzky vrátane programov na systematickú kontrolu zariadení. Spoločnosť EDF Energy prezradila, že konečné rozhodnutie o dobe prevádzky Sizewell-B prijme v roku 2024.

„Spolupráca spoločností Jacobs, General Electric, Westinghouse a EDF spája pôvodných výrobcov zariadení a inžinierov, ktorí elektráreň projektovali a stavali v 90. rokoch 20. storočia,“ povedala Karen Wiemeltová, senior viceprezidentka spoločnosti Jacobs pre energetickú bezpečnosť a technológie. „Spoločnosť Jacobs pracovala v elektrárni od počiatočnej výstavby a spolu s našimi partnermi prinášame do programu LTO znalosti a skúsenosti s predlžovaním životnosti zariadenia, čo zabezpečí budúcnosť pre významnú súčasť čistej energetickej infraštruktúry Spojeného kráľovstva,“ dodala.

„Sme veľmi hrdí na to, že sa môžeme pripojiť k takému projektu, ktorý podporí britský hospodársky rast a trh práce a zaručí cestu k budúcnosti prostredníctvom čistej energie,“ povedal Tarik Choho, regionálny prezident spoločnosti Westinghouse. Šéf EDF Energy Paul Morton dodal, že „elektráreň Sizewell-B je hodnotný podnik, ktorý zabezpečuje nezávislé dodávky čistej energie.“

Spojené kráľovstvo má momentálne k dispozícii poltucet jadrových elektrární. S výnimkou tlakovodného reaktora v Sizewell-B ostatné používajú technológiu AGR: pokročilých plynom (CO2) chladených a grafitom moderovaných reaktorov. Do júla tohto roka plánujú odstaviť JE Hinkley Point-B, ktorú profázovali do siete v roku 1976.