Britský premiér Boris Johnson chce zvýšiť podiel jadra v krajine o 10 %

Britský premiér Boris Johnson povedal šéfom jadrového priemyslu, že vláda chce, aby Spojené kráľovstvo získavalo 25 % svojej elektriny z jadrovej energie – čo je nárast zhruba o 10 % v porovnaní so súčasnými hodnotami. Išlo by o významný posun v energetickom mixe krajiny.

0
28
Boris Johnson
Predseda vlády Spojeného kráľovstva Boris Johnson. Foto: Andrew Parsons

Johnson sa v pondelok stretol s vedúcimi predstaviteľmi veľkých jadrových a technologických spoločností vrátane britskej Rolls-Royce, francúzskej EDF a amerických Westinghouse a Bechtel, aby prediskutovali spôsoby, ako pomôcť urýchliť vývoj nových jadrových elektrární v krajine.

Vo vyhlásení Downing Street uviedla, že premiér jasne povedal, že jadrová energia bude hlavnou súčasťou budúceho energetického systému Spojeného kráľovstva ako čistý, spoľahlivý a bezpečný zdroj energie. „Vytýčil záväzok tejto vlády podporovať priemysel pri rozvoji budúcich jadrových projektov v Spojenom kráľovstve nákladovo efektívnym spôsobom,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Do úvahy prichádza aj predlžovanie životnosti

Spojené kráľovstvo vyrába približne 15 % svojej energie z flotily 11 komerčných jadrových elektrární, no väčšina z nich sa v tomto desaťročí vyraďuje z prevádzky. Posledná z nich – Sizewell B – má byť uzavretá v roku 2035. Bez novej výstavby by zostali na výber iba dva nové bloky EPR v Hinkley Point C, ktoré sú vo výstavbe. Johnson už navrhol, že by mohol zvážiť 20-ročné predĺženie prevádzky pre Sizewell B.

EDF stavia Hinkley Point C v Somersete, jedinú novú jadrovú elektráreň v Anglicku. Tri projekty – Wylfa, Moorside a Oldbury – boli buď zrušené, alebo odložené, najmä kvôli problémom s financovaním, zatiaľ čo Bradwell zostáva v počiatočných technických fázach.

Financial Times informovali, že Wylfa na Anglesey v severnom Walese by mohla mať tri nové jadrové reaktory, keďže Boris Johnson je vraj „nadšený“ urýchlením plánov na dosiahnutie budúcich nulových cieľov Spojeného kráľovstva a zvýšenie energetickej bezpečnosti.

Správne nastavené financovanie

Horizon, dcérska spoločnosť Hitachi, plánovala postaviť dva pokročilé varné reaktory vo Wylfe, minulý rok však oznámila, že oficiálne stiahla svoju žiadosť o povolenie z dôvodu problémov s financovaním.

V októbri 2021 vláda oznámila financovanie vo výške 1,7 miliardy libier na projekt Sizewell C spoločnosti EDF Energy a v hodnote 20 miliárd libier v Suffolku v juhovýchodnom Anglicku, keďže sa snaží nahradiť starnúcu flotilu reaktorov v krajine. EDF vedie úsilie o vybudovanie dvoch blokov EPR v Sizewell C.

V januári vládni ministri pridali ďalšiu podporu pre Sizewell C investíciou 100 miliónov libier na pomoc pri rozvoji projektu, keď spoločnosť hľadá súkromných investorov.

Očakáva sa tiež, že dopyt po elektrine bude v nasledujúcom desaťročí neustále rásť, čo znamená, že by boli potrebné veľké investície do nových elektrární, aby sa podiel jadrovej energie udržal konštantný, nehovoriac o jeho zvýšení na rekordnú úroveň o niečo viac ako štvrtinu výroby elektriny. Ministri roky zápasili s tým, ako prilákať súkromný kapitál na investovanie do jadrovej energetiky – spoločnosti však váhali, či vystaviť penzijné a poistné peniaze riziku.

Po stretnutí Tom Greatrex, výkonný riaditeľ Asociácie jadrového priemyslu (NIA) so sídlom v Londýne, povedal, že urýchlenie jadrových projektov je absolútne nevyhnutné na udržanie nízkych nákladov na energiu, zníženie dovozu drahého plynu a posilnenie energetickej bezpečnosti krajiny, ktorá sa snaží priblížiť k čistej nule. „To znamená urýchlene investovať do flotily veľkých a malých jadrových elektrární, spolu s investíciami do obnoviteľných zdrojov, aby sme dodali čistú, suverénnu energiu, ktorú potrebujeme.“

Koniec závislosti od Ruska

Johnson nedávno povedal, že krajina musí urobiť „nové veľké stávky“ na rozvoj nových jadrových elektrární, aby ukončila „závislosť“ národa na ruskej rope a plyne.

Britský premiér by mal koncom tohto mesiaca predstaviť stratégiu energetickej bezpečnosti, ktorá určí, ako krajina dosiahne energetickú nezávislosť. Dokument bude klásť hlavný dôraz na zvýšenie zavádzania obnoviteľných zdrojov energie, keďže vláda je aj naďalej odhodlaná dosiahnuť do roku 2050 čisté nulové emisie.

Bude však presadzovať aj rozvoj väčšej jadrovej kapacity, a to aj prostredníctvom malých modulárnych reaktorov (SMR), ako aj väčších elektrární.

Boris Johnson v denníku The Daily Telegraph uviedol, že keď ruský prezident Vladimir Putin spustil inváziu na Ukrajinu, vedel, že „svet ho veľmi ťažko potrestá“, pretože si „vytvoril závislosť“ na ruskej energii. Povedal, že „takto nemôžeme pokračovať“, keď zopakoval svoje výzvy, aby sa Západ odstrihol od ruskej ropy a plynu.

Povedal, že zelená energia je „odolná voči Putinovým manipuláciám“, ale „potrebujeme aj energiu v základnom zaťažení – energiu, na ktorú sa možno spoľahnúť, keď nesvieti slnko alebo nefúka vietor“.

„Takže teraz je čas urobiť sériu veľkých nových stávok na jadrovú energiu,“ dodal.