Rusi strieľajú na kontrolné stanovištia neďaleko Černobyľu

0
51
Ruskí vojaci kontrolujú oblasť v okolí Černobyľskej JE. Foto: AFP

Udalosti na Ukrajine sú stále znepokojivé. Ruské ozbrojené sily ostreľovali ukrajinské kontrolné stanovištia v meste Slavutyč, kde žije veľa pracovníkov z neďalekej Černobyľskej jadrovej elektrárne, čím ich ohrozujú a bránia ďalšej rotácii personálu. Informovala o tom Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Ukrajinský regulačný úrad SNRIU uvádza, že ostreľovanie ohrozuje domy a rodiny zamestnancov, ktorí zabezpečujú jadrovú a radiačnú bezpečnosť černobyľského zariadenia. Slavutyč sa nachádza mimo uzavretej zóny, ktorá vznikla v okolí elektrárne po havárii v roku 1986.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi vyjadril znepokojenie nad týmto vývojom, ktorý prišiel len pár dní po tom, ako sa technický personál v Černobyle konečne mohol vystriedať a oddýchnuť si v svojich domovoch prevažne v Slavutyči, a to po takmer štyroch týždňoch práce bez výmeny.

V blízkosti Černobyľu sa ukrajinskí hasiči pokúšajú dostať pod kontrolu lesné požiare, podľa komunikácie medzi SNRIU a MAAE by však tieto problémy nemali vyvolať významné rádiologické obavy a to aj napriek tomu, že v uzavretej zóne Černobyľu sa momentálne nevykonávajú merania radiácie. Regulačný orgán neustále vyhodnocuje rádiologické riziká ako nízke, najmä na základe dlhoročných skúseností s takýmito požiarmi a podrobným mapovaním miest a množstiev zvyškovej rádioaktívnej kontaminácie v pôde po havárii v roku 1986.

Náročná cesta k dohode

Rafael Grossi minulý týždeň vyhlásil, že napriek intenzívnym rokovaniam s Ukrajinou a Ruskom dohoda o jadrovej bezpečnosti a zabezpečení lokality stále nejestvuje, a preto je potreba zabrániť jadrovej havárii každým dňom naliehavejšia. Stále platí, že MAAE je pripravená vyslať na Ukrajinu expertov a vybavenie, aby pomohli zaistiť bezpečnosť a ochranu jej jadrových zariadení a zabránili riziku ťažkej havárie, ktorá by mohla ohroziť ľudí a životné prostredie na oboch stranách. Potreba dohody je podľa MAAE zásadnou podmienkou na poskytnutie technickej pomoci na zabezpečenie prevádzky všetkých ukrajinských jadrových zariadení. Ide dovedna o 15 reaktorov a lokalitu v Černobyle.

„Rokujeme a blížime sa k tomu, čo chceme, aby boli posledné fázy našich konzultácií,“ vyhlásil Grossi zákonodarcom vo výbore Európskeho parlamentu pre priemysel, výskum a energetiku. Diskusie, ktoré sa začali 10. marca, označil za diplomaticky veľmi chúlostivé, pričom poukázal na špecifickú situáciu dvoch jadrových zariadení, Černobyľu a Záporožia, ktoré sú v rukách ruských síl. Ďalej prezradil, že budúca dohoda nebude obsahovať nijaké politické odkazy na situáciu, ale ani žiadne spojenie, ktoré by sa mohlo vykladať ako „legitimizácia prítomnosti akéhokoľvek subjektu na cudzom území“. MAAE podľa neho nedovolí, aby Moskva dohodu zneužila na ospravedlnenie ruskej kontroly nad časťami ukrajinského územia. „Môžem vás ubezpečiť, že sa nikdy nestane, že budeme mať dohodu, ktorá by legitimizovala prítomnosť Ruska na Ukrajine. Plne chápem, čo znamená územná celistvosť a nikto nepodpíše dokument, ktorý ohrozuje územnú celistvosť alebo suverenitu,“ uviedol Grossi.

V Záporoží po opravách pracujú dva bloky

Po prevzatí kontroly nad vyradenou JE v Černobyle vo februári ruské sily 4. marca ovládli aj aktívnu šesťblokovú jadrovú elektráreň v Záporoží, čo vyvolalo obavy z potenciálnej jadrovej havárie a možného poškodenia životného prostredia. V Záporožskej JE, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, oprave dvoch elektrických vedení postupne zvýšili výkon na dve tretiny jej maximálnej kapacity, teda na približne 1 000 MW pre každý blok. Elektráreň má teraz k dispozícii tri 750 kV vysokonapäťové externé elektrické vedenia vrátane jedného v pohotovostnom režime. Regulátor SNRIU zopakoval, že jej bezpečnostné systémy a zariadenia sú plne funkčné.

Na Ukrajine je momentálne v prevádzke 8 z 15-tich reaktorov: dva v Záporožskej JE, tri v Rovne, jeden v Chmeľnickej a dva v Juhoukrajinskej JE. Úroveň radiácie zostáva normálna a bezpečnostné systémy sú nedotknuté.