Dve belgické atómky zostanú v prevádzke o 10 rokov dlhšie

0
104
Jadrová elektráreň Tihange v Belgicku má 3 tlakovodné reaktory. Zdroj: Wikipedia
Jadrová elektráreň Tihange v Belgicku má 3 tlakovodné reaktory. Zdroj: Wikipedia

Predseda belgickej vlády Alexander De Croo oznámil, že krajina bude prevádzkovať jadrové elektrárne o 10 rokov dlhšie, než sa pôvodne plánovalo. Členka jeho kabintetu, ministerka energetiky Tinne Van der Straetenová, predstavila návrh zákona, ktorým sa predĺži životnosť dvoch najmladších jadrových reaktorov vyrábajúcich elektrinu. Ide o 4. blok JE Doel (s čistou výrobnou kapacitou 1039 MW) a 3. blok JE Tihange (1046 MW).

Ešte vlani v decembri Belgičania rátali s tým, že jadrové zdroje na výrobu elektriny odstavia do konca roka 2025. Vláda však zareagovala na rast cien energií, na ktoré nepriaznivo vplýva aj invázia Ruska na Ukrajinu. Na výskum a modernizáciu jadrovej energetiky s dôrazom na malé modulárne reaktory koalícia vyčlení 100 miliónov eur.

Okrem zmien v harmonograme vypínania jadrových elektrární chystá balík energetických reforiem a jeho súčasťou je aj program na zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov energie. Belgičania chcú zvýšiť počet veterných parkov na mori, vybudovať viac solárnych panelov a znížiť vykurovanie plynom a naftou do roku 2026.

„Predĺženie životnosti dvoch jadrových reaktorov o 10 rokov posilní nezávislosť našej krajiny od fosílnych palív v turbulentných časoch,“ vyhlásil belgický premiér De Croo. Šéfka rezortu energetiky van der Straetenová uviedla, že Belgicko by do roku 2030 malo získavať 30 percent energie z obnoviteľných zdrojov a zároveň o 15 percent utlmiť spotrebu ropy a plynu. Na margo udržania dvoch jadrových blokov v prevádzke zároveň zdôraznila, že tento zámer závisí hlavne na ochote francúzskeho prevádzkovateľa Engie zaručiť jadrovú bezpečnosť, cenovú dostupnosť a stabilitu dodávok.

V januári tohto roka belgický úrad jadrového dozoru vydal svoj dočasný súhlas na predĺženie životnosti Doel-4 a Tihange-3, no zároveň naliehal na vládu, aby prijala konečné rozhodnutie ešte v prvom štvrťroku 2022.

Belgicko v súčasnosti disponuje siedmimi reaktormi v dvoch jadrových elektrárňach – štvorblokovej Doel a trojblokovej Tihange. Tie dovedna disponujú výrobnou kapacitou 5 761 MWe a každoročne do siete dodajú približne 41 TWh elektriny. Nová reforma mení legislatívu z roku 2003, ktorá vládu zaviazala ukončiť výrobu energie z jadra do roka 2025.

Prehodnotenie ku vzťahu k jadru v Belgicku prichádza v čase, keď európske krajiny riešia akútnu potrebu zbaviť sa závislosti na ruských energiách a komoditách. V ostatných týždňoch narastá tlak predovšetkým na Nemecko – najväčšiu európsku ekonomiku – aby takisto prehodnotilo svoj pôvodný plán odstavovania jadrových zdrojov. Ako je známe, nemeckí politici doposiaľ neustúpili zo zámeru odstaviť posledné tri jadrové elektrárne v krajine (Isar-2, Emsland a Neckarwestheim-2) do konca tohto roka, čím im zo siete ubudne približne 4 291 MW kapacity.

Viac o jadrovej energetike v Belgicku sa dočítate tu.