Uniknutý návrh správy spochybňuje rozhodnutie o vyraďovaní belgických jadrových elektrární

Predčasne zverejnená správa belgickej Komisie pre reguláciu elektriny a plynu (Creg), ktorá sa len nakrátko objavila na webovej stránke federálneho energetického regulátora, spochybňuje, či zásobovanie energiou v krajine vydrží zatvorenie jadrových elektrární.

0
55
Jadrová elektráreň Tihange v Belgicku má 3 tlakovodné reaktory. Zdroj: Wikipedia
Jadrová elektráreň Tihange v Belgicku má 3 tlakovodné reaktory. Zdroj: Wikipedia

Podľa návrhu správy belgickej Komisie pre reguláciu elektriny a plynu Creg nebudú plánované plynové elektrárne postačujúce, čo vyvoláva pochybnosti o už aj tak rozdeľujúcom odstavení jadra, informovali noviny The Brussels Times.

Správa tiež spochybnila výpočty spoločnosti Elia Group, ktorá spravuje vysokonapäťovú distribúciu elektriny v krajine.

Creg a Elia sú kľúčovými hráčmi v pláne postupného vyraďovania jadrovej energie v Belgicku, ale správa CREG, ktorá unikla, tvrdí, že výpočty Elie sú neúplné a v dôsledku toho obsahujú chyby.

Správa nie je prvá, ktorá spochybňuje múdrosť rozhodnutia vzdať sa jadrovej energie. Výskumníci z Antverpskej univerzity zverejnili vlastnú správu, v ktorej varovali, že by to mohlo dostať dodávky energie pod tlak a ešte viac zvýšiť cenu elektriny.

Zatiaľ platí kompromis

Belgicko koncom roka 2021 potvrdilo svoje plány na postupné vyraďovanie existujúcich reaktorov do roku 2025, ponechalo si však otvorenú možnosť predĺženia životnosti dvoch reaktorov na zabezpečenie dodávok energie.

Ministri sa v decembri dohodli na kompromise, podľa ktorého by posledná existujúca jadrová elektráreň mala byť zatvorená v roku 2025, pokiaľ to nepovedie k výpadkom dodávok energie. Koalícia tiež rozhodla, že vláda investuje 100 miliónov eur do výskumu budúcej jadrovej energetiky s dôrazom na malé modulárne reaktory.

V januári belgický jadrový dozor vydal svoj dočasný súhlas na predĺženie životnosti Doel-4 a Tihange-3 a naliehal na vládu, aby v prvom štvrťroku 2022 prijala konečné rozhodnutie o tejto otázke.

Belgicko má flotilu siedmich reaktorov – štyri v JE Doel a tri v JE Tihange – ktoré zabezpečujú takmer 40 % jeho elektriny, čo je šieste najvyššie percento na svete.