Rusko začalo s výrobou najväčšieho reaktora pre námorné plavidlá

Ruskí experti sa pustili do výroby reaktorovej nádoby pre doposiaľ najväčší ruský ľadoborec Leader. Plavidlo bude využívať dva reaktory RITM-400 s výkonom 120 MW na jednu lodnú vrtuľu, čo predstavuje dvojnásobok výkonu najnovších ľadoborcov, ktoré sa v súčasnosti plavia na mori.

0
454
Ľadoborec Líder
Takto bude ľadoborec Líder vyzerať na mori. Zdroj: Rosatom

Leader bude prvým z ruských ľadoborcov projektu 10510. Vďaka svojej nevídanej veľkosti a výkonu na civilné plavidlo bude spolu s nasledujúcimi dvoma plavidlami schopný prelomiť ľad hrubý až 4,3 metra a vyčistiť cestu širokú až 50 metrov. Ich hlavným cieľom bude zachovať priechodnosť Severnej morskej cesty, ktorej rozvoj je ruskou národnou prioritou.

Takmer dvojnásobný výkon

Reaktor RITM-400 vychádza z konštrukcie predchádzajúceho reaktora RITM-200, ktorého varianty sa už používajú v ruských ľadoborcoch, plávajúcich elektrárňach a plánuje sa s nimi počítať aj v pozemných modulárnych reaktoroch (SMR). Zväčšený RITM-400 využíva rovnaké technológie ako jeho predchodca, ale dokáže vyrobiť 315 MWt tepelnej energie (RITM-200 len 165 MWt).

Na palube ľadoborca Leader budú vedľa seba umiestnené dva reaktory. Podobne ako v bežných energetických reaktoroch sa tepelná energia zo štiepenia bude premieňať na elektrickú energiu pomocou parnej turbíny a štyroch generátorov, každý s výkonom 35 MWe.

Elektrická energia bude následne prúdiť do štyroch 30 MW jednotkových motorov, ktoré budú poháňať vrtule s celkovým výkonom 120 MW, čo je dvojnásobok výkonu najnovšieho ľadoborca Arktika (Sibír), ktorý bol nedávno spustený na vodu.

Jadrový ľadoborec Arktika
Jadrový ľadoborec Arktika. Foto: Rosatom

Na mori už o päť rokov

Loď Leader sa stavia v lodenici Zvezda neďaleko Vladivostoku. Ďalšie dva ľadoborce projektu 10510 boli oznámené prezidentským dekrétom v októbri 2020, no zatiaľ neboli pomenované.

Technologickú linku malých reaktorov RITM navrhla spoločnosť OKBM Afrikantov, dcérska spoločnosť Rosatomu. Reaktorové nádoby vyrába ďalšia dcérska spoločnosť Atomenergomash.

Ruský ľadoborec 50 rokov víťazstva
Popis ruského ľadoborca 50 rokov víťazstva. Zdroj: Rosatom