Francúzsky prezident avizuje masívne investície do jadrovej energetiky

0
94

Šesť nových jadrových reaktorov a ďalších osem v prípade jeho opätovného zvolenia za hlavu štátu – takýto zámer novej výstavby avizuje prezident Francúzska Emmanuel Macron. Poltucet nových jadrových reaktorov typu EPR 2 chcú Francúzi vybudovať do roku 2028, pričom rátajú s tým, že prvý z nich uvedú do prevádzky do roku 2035. Ďalších osem reaktorov môže následne pribudnúť, ak súčasná exekutíva získa pres svoj zámer výraznejšiu verejnú podporu.

Na zaručenie energetickej nezávislosti Francúzska a aby sme dosiahli naše ciele, najmä uhlíkovú neutralitu v roku 2050, po prvý raz po desaťročiach znovu spustíme výstavbu jadrových reaktorov v našej krajine.

Emmanuel Macron, prezident Francúzskej republiky

Vláda si od nových projektov sľubuje zníženie závislosti na dodávkach energie zo zahraničia, splnenie cieľov boja proti globálnemu otepľovaniu a udržanie cien elektriny pod kontrolou. „Ak chceme za našu energiu platiť primerané sadzby, musíme pokračovať v šetrení energie a investovaní do výroby bezuhlíkovej energie na našej pôde,“ dodal francúzsky prezident.

Pribudnú reaktory 3. generácie

EPR 2 je vylepšený typ modernej technológie EPR (európskych tlakovodných reaktorov). Ide o systém tlakovodného reaktora tretej generácie, ktorý vyvíjajú spoločnosti Framatome a Électricité de France (EDF). EPR bloky už prevádzkujú v čínskom Taišane a stavajú ich vo francúzskom Flamanville, fínskom Olkiluoto a v britskom závode Hinkley Point C.

Macron avizuje definovanie vhodných lokalít pre reaktory a začiatok prípravných prác v priebehu najbližších týždňov. Od súčasne prevádzkovaných jadrových zdrojov si zároveň sľubuje zvýšenie bezpečnosti a predĺženie ich životnosti zo 40-tich na 50 rokov. Emmanuel Macron preto vyzval spoločnosť EDF, aby v spolupráci s Úradom pre jadrovú bezpečnosť našli vhodné riešenia.

Smelý plán s vodíkom

Avizovaný rozmach by mal Francúzsku pomôcť aj s cieľom elektrolýzou v jadrových elektrárňach vyrábať čistý vodík. Macron sa domnieva, že Európa bude dlhodobo zápasiť s nedostatkom zeleného vodíka, takže francúzske atómky by mohli významne pomáhať pri jeho produkcii. Francúzi chcú s elektrolýzou v nových jadrových „megatovárňach na vodík“ začať do konca desaťročia.

Rozhodnutie vlády podporovať výstavbu nových jadrových elektrární vítajú aj miestne odbory. Zväz Gifen uvádza, že výstavba zamestná viac než 30-tisíc inžinierov a technikov, z nich vyše 20-tisíc bude pracovať priamo na staveniskách. Počas prevádzky nových blokov až do začiatku budúceho storočia vznikne viac ako 10-tisíc nových pracovných miest. „Tento program umožní naštartovanie dlhodobého ekonomického rastu a zároveň bude stimulovať inovácie a zamestnanosť. Pre náš sektor je to vzrušujúca správa, ktorá nám dáva veľkú zodpovednosť do nasledujúcich rokov,“ povedal predseda odborárov z Gifen Xavier Ursat s tým, že energetika momentálne zamestnáva 220-tisíc pracovníkov vo väčšine regiónov Francúzska.

Emmanuel Macron na Twitteri:
Najviac znečisťujúcim zdrojom výroby elektriny je uhlie. Zatvorili sme 3 tepelné elektrárne. Najlepším bezuhlíkovým zdrojom neprerušovanej výroby elektriny je jadro. Program pre nové jadrové reaktory je tu.

Francúzsko má 56 komerčných jadrových energetických reaktorov, ktoré zabezpečujú približne 70% jeho elektriny, čo je najvyšší podiel zo všetkých krajín.

Investície do obnoviteľných zdrojov

Podporou jadra sa však snaha Francúzov o dekarbonizáciu energetiky nekončí. „Naším cieľom je zapojiť do energetického systému čo najviac riešení,“ uviedol ďalej Macron. Jeho cieľom je do roka 2050 desaťnásobne zvýšiť súčasnú kapacitu solárnej energie. A do konca tejto dekády počíta aj s 10-percentným rastom podielu obnoviteľných plynov. Veternú energetiku budú Francúzi rozvíjať výstavbou desiatok veterných fariem na mori tak, aby do roku 2050 z vetra produkovali až 40 gigawattov elektriny. Podiel suchozemských veterných turbín, ktoré čelia silnému odporu verejnosti, sa do roku 2050 len zdvojnásobí. „Tento rok uvedieme do prevádzky prvú veternú farmu na mori pri Saint-Nazaire,“ informoval Macron a dodal, že takéto veľké investície do veternej energie prinesú zvýšenie zamestnanosti na francúzskom pobreží.