Orbán s Putinom prerokujú budúcnosť projektu Paks 2

0
53
JE Paks
Maďarská jadrová elektráreň Paks

Maďarský premiér Viktor Orbán sa plánuje 1. februára 2022 stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby prediskutovali postup projektu rozšírenia jadrovej elektrárne Paks, ktorý spolufinancuje Rusko. Informoval o tom vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó.

Maďarský šéf diplomacie počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku povedal ruskej štátnej tlačovej agentúre Tass, že Maďarsko chce, aby projekt vstúpil do fázy založenia projektu v prvej polovici tohto roka.

Rozšírenie JE Paks ráta s výstavbou dvoch nových jadrových reaktorov. Práce má vykonať ruská štátna spoločnosť Rosatom a financovať ich pôžičkou 10 miliárd eur od ruskej štátnej banky. „Chceli by sme, aby boli dva nové reaktory v prevádzke do konca tohto desaťročia,“ povedal Szijjártó.

Orbán a Putin sa dohodli na projekte výstavby dvoch blokov s tlakovodnými reaktormi VVER-1200 ruskej výroby v roku 2014, ale oneskorili sa pre problémy s povolením. Rosatom pripravuje dodatočné informácie, ktoré má predložiť maďarskému jadrovému dozoru v súvislosti s licenčným konaním. V októbri 2021 maďarský regulátor oznámil, že si vo viacerých oblastiach vyžiadal ďalšie hodnotenia a analýzy a až podľa ich záverov bude môcť vydať povolenia na projekt.

Rosatom informoval, že projekt v súlade so zmluvnými záväzkami naďalej napreduje, pričom sa v lokalite pri Dunaji vykonávajú pomocné práce. Orbánova nacionalistická vláda, ktorá udržiava úzke vzťahy s Ruskom, tvrdí, že rozšírenie jediného komerčného jadrového zariadenia v Maďarsku je nevyhnutné na zvýšenie energetickej sebestačnosti krajiny.

JE Paks už disponuje štyrmi blokmi v komerčnej prevádzke s tlakovodnými reaktormi VVER-440, ktoré vyrábajú približne 48 % elektrickej energie v krajine.