Belgický jadrový regulátor udelil predbežný súhlas na predĺženie životnosti dvoch reaktorov

Belgický jadrový regulátor udelil predbežný súhlas na predĺženie životnosti dvoch zo siedmich jadrových reaktorov v krajine a vyzval vládu, aby v prvom štvrťroku 2022 prijala konečné rozhodnutie o tejto otázke.

0
57
Jadrová elektráreň Tihange v Belgicku má 3 tlakovodné reaktory. Zdroj: Wikipedia
Jadrová elektráreň Tihange v Belgicku má 3 tlakovodné reaktory. Zdroj: Wikipedia

Federálna agentúra pre jadrovú kontrolu v správe pre vládu uviedla, že ak sa má predĺžiť prevádzka daných reaktorov, jadrové bloky Doel-4 a Tihange-3 bude potrebné zmodernizovať. Vláda by mala začať tieto úkony plánovať do konca tohto mesiaca.

Akékoľvek predĺženie prevádzkovej životnosti elektrární by malo byť aspoň na 10 rokov, aby bolo možné „vypracovať komplexný akčný plán na zlepšenie jadrovej bezpečnosti“, tvrdí vyhlásenie Federálnej agentúry pre jadrovú kontrolu. Malo by sa tiež potvrdiť, že sú k dispozícii ľudské zdroje na organizáciu predĺženia životnosti dvoch reaktorov súčasne s demontážou ďalších piatich, ako aj na nakladanie a skladovanie rádioaktívneho odpadu.

Agentúra dodala, že rozbor si vláda vyžiadala tesne pred Vianocami. Ak správa, ktorú má prevádzkovateľ siete Elia predložiť v marci, ukáže, že bezpečnosť dodávok energie po roku 2025 je bez jadrovej energie ohrozená, vláda chce zvážiť ponechanie Doel-4 a Tihange-3 v prevádzke dlhšie.

Premiér Alexander De Croo povedal, že je možné, že niektoré jadrové reaktory by mohli byť ponechané v prevádzke dlhšie, ale dodal, že je to „veľmi nepravdepodobné“.

Koniec jadra v Belgicku nesie množstvo otáznikov

Belgická koalícia siedmich strán sa už mesiace dohaduje o plánoch krajiny natrvalo odstaviť všetkých sedem komerčných jadrových blokov – štyri v Doel a tri v Tihange. Zelení sú pevne presvedčení, že zákon z roku 2003 stanovujúci ukončenie jadrovej energetiky do roku 2025 bude rešpektovaný, ale francúzsky hovoriaci liberáli uprednostňujú predĺženie životnosti dvoch najnovších reaktorov, Tihange-3 a Doel-4.

Ministri sa v decembri dohodli na kompromise, podľa ktorého by posledná existujúca jadrová elektráreň (JE) mala byť zatvorená v roku 2025, pokiaľ to nepovedie k výpadkom dodávok energie. Koalícia tiež rozhodla, že vláda investuje 100 miliónov eur do výskumu budúcej jadrovej energetiky s dôrazom na menšie modulárne reaktory.

Doel-4, 1038-MW blok s tlakovodným reaktorom, začal komerčnú prevádzku v júli 1985. Tihange-3, identický blok, začal komerčnú prevádzku v septembri 1985. Obe elektrárne prevádzkuje francúzska spoločnosť Engie a vyrábajú takmer polovicu elektriny v krajine.

Júlová správa Federálneho úradu pre plánovanie varovala, že plánované odstavenie JE v Belgicku by malo zvýšiť emisie skleníkových plynov a dovoz energie do krajiny. V správe sa uvádza, že jadrová energia by mala v roku 2023 dodávať 35 % elektriny Belgicku, no tento podiel by začiatkom roku 2026 klesol na nulu, čo by viedlo k zvýšeniu výroby z plynu ako kompenzácie a „systematickému zvýšeniu“ emisií.