Japonsko po reštarte ďalšieho bloku rozširuje svoju jadrovú flotilu

Spoločnosť Shikoku Electric Power Company reštartovala 3. blok v jadrovej elektrárni Ikata v prefektúre Ehime na juhozápade Japonska, čím sa počet komerčných energetických reaktorov v prevádzke v krajine zvýšil na osem z možných 33.

0
75
Jadrová elektráreň Ikata
Jadrová elektráreň Ikata. Foto: Newsliner

Tlakovodný reaktor s výkonom 846 MW, ktorý bol od decembra 2019 mimo prevádzky, začal dodávať energiu 6. decembra a komerčnú prevádzku by mal obnoviť 4. januára. Nedávne odstavenie bloku Mihama-3 spoločnosti Kansai Electric Power Company v západnom Japonsku na plánovanú údržbu do októbra 2022 ponechalo v prevádzke iba sedem blokov.

Japonské fórum atómového priemyslu (JAIF) so sídlom v Tokiu, však potvrdilo, že v prevádzke už majú osem blokov: Genkai-3, Genkai-4, Ikata-3, Ohi-3, Ohi-4, Sendai-2, Takahama-3 a -4. Deväť regionálnych energetických spoločností a veľkoobchod, Japan Atomic Power Company (Japco), má teraz k dispozícii 33 reaktorov na komerčné využitie. Pred haváriou vo Fukušime mali v marci 2011 v prevádzke 54 reaktorov.

Mihama-3 bol odstavený na plánovanú údržbu, vrátane úprav potrebných na splnenie prísnejších protiteroristických pravidiel prijatých po Fukušime. Elektráreň odstavila 780-MW blok pred 25. októbrom, čo bol termín na implementáciu protiteroristických bezpečnostných zlepšení. Práce by mali trvať približne 13 mesiacov a reštart reaktora je naplánovaný na polovicu októbra budúceho roka.

V júni sa Miahama-3 stal desiatym komerčným jadrovým blokom, ktorý sa vrátil do prevádzky v Japonsku po Fukušime, ale tri z týchto blokov, vrátane Mihama-3, boli odvtedy odstavené.

Spustenie reaktora blokovali úrady

Sendai-1 začal s pravidelnou inšpekciou 17. októbra a tento mesiac Shikoku Electric Power Company odložila aj svoj plán reštartovať blok Ikata-3, pretože po porušení bezpečnostných predpisov žiadal súhlas od miestnych úradov.

Spoločnosť plánovala reštartovať elektráreň 12. októbra, no v júli uviedla, že sa dozvedela, že bývalý zamestnanec opustil zariadenie bez povolenia počas svojich nočných alebo víkendových zmien, čo malo za následok niekoľkonásobné porušenie bezpečnostných predpisov v rokoch 2017 až 2019, keďže nesplnila požadovaný počet zamestnancov.

Pôvodné rozhodnutie reštartovať Ikata-3 prišlo po tom, ako najvyšší súd v marci zrušil rozhodnutie súdu nižšieho stupňa, ktoré blokovalo spustenie tohto tlakovodného reaktora s výkonom 846 MW viac ako jeden rok.

Najvyšší súd v Hirošime sa postavil na stranu odvolania spoločnosti a zrušil dočasný príkaz, ktorý bránil prevádzke elektrárne. Iný sudca na tom istom súde vydal v januári 2020 dočasný príkaz na elektráreň, pričom sa postavil na stranu žalobcov, ktorí tvrdili, že národný regulátor riadne neposúdil riziká sopiek a zemetrasení.

Reštart treba urýchliť

Pred haváriou Fukušima-Daiiči japonská jadrová flotila vyrábala asi 30 % elektriny v krajine. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v roku 2020 to bolo približne 5,1 %.

Japonsko prijalo novú energetickú politiku, ktorá podporuje jadrovú energiu a obnoviteľné zdroje energie ako zdroje čistej energie, aby splnilo prísľub krajiny dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v roku 2050. Cieľ pre jadrovú energiu ponecháva nezmenený na úrovni 20 – 22 % a tvrdí, že reštartovanie reaktorov je kľúčové pre splnenie emisných cieľov.

V správe z marca 2021 Medzinárodná energetická agentúra vyzvala Japonsko, aby urýchlilo reštart reaktorov ako spôsob dosiahnutia svojich národných záväzkov v oblasti klímy.