U našich východných susedov má vyrásť päť nových jadrových elektrární

Dohoda, ktorú 22. novembra oznámila americká spoločnosť Westinghouse a ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom, sa týka výstavby piatich nových jadrových blokov vrátane dvoch v existujúcom areáli Chmeľnickej jadrovej elektrárne.

0
266
Chmeľnická jadrová elektráreň na Ukrajine
Chmeľnická jadrová elektráreň na Ukrajine. Foto: Uatom.org

Petro Kotin, úradujúci prezident Energoatomu, na konferencii povedal, že dohoda medzi nimi a spoločnosťou Westinghouse zahŕňa jeden nový jadrový blok do roku 2035 v lokalitách Rovno, Južná Ukrajina a Záporožie a dva bloky v areáli Chmeľnickej jadrovej elektrárne.

V Chmeľnickej jadrovej elektrárni sú dva nedokončené jadrové bloky – blok 3 a 4 – ktoré Energoatom plánuje dokončiť. Oznámenia Westinghouse a Energoatom z tohto týždňa jasne neuviedli, či nová dohoda je o dostavbe týchto blokov alebo o výstavbe dvoch nových. Informácie v prezentácii pána Kotina však naznačujú, že Westinghouse dokončí blok Chmeľnická-4 a postaví nový blok Chmeľnická-5.

Chmeľnická-3 a -4 boli pôvodne zamýšľané ako ruské bloky VVER-1000, ale výstavba sa v roku 1990 zastavila, pričom 3. blok bol dokončený približne na 75 % a 4. blok na približne 28 %. Energoatom začiatkom tohto mesiaca uviedol, že inžinieri Westinghousu navštívili Ukrajinu, aby si prezreli blok Chmeľnická-3.

Prezident spoločnosti Kotin uviedol, že náklady na výstavbu prvého nového AP1000 budú 5 miliárd amerických dolárov a dokončenie bude trvať päť rokov. Po dokončení prvého pilotného bloku v Chmeľnickej JE bude 60 % zariadení dodaných ukrajinskými dodávateľmi. Technológia AP1000 ponúka „maximálnu lokalizáciu a optimálnu cenu“. Podľa Kotina jeden blok pridá k HDP 12 miliárd dolárov vo fáze výstavby.

Toto je začiatok renesancie výstavby nových jadrových blokov a výroby jadrových zariadení na Ukrajine.

– Petro Kotin
prezident ukrajinskej štátnej
jadrovej energetickej spoločnosti Energoatom

Kotin zároveň a dodal, že „ambiciózne plány“ krajiny sú 24 GW novej inštalovanej kapacity do roku 2040, zo súčasných 13 GW.

Patrick Fragman, prezident a výkonný riaditeľ Westinghouse, povedal, že Westinghouse bol veľmi odhodlaný a veľa investoval do svojej prítomnosti na Ukrajine. Povedal, že túto zimu by Ukrajina mohla vyrábať 60 % svojej elektriny z jadra a Westinghouse dodáva takmer polovicu paliva.

V auguste bolo oznámené, že Energoatom si vybral technológiu Westinghouse AP1000 pre svoje dlhodobé ciele vybudovať nové jadrové elektrárne na Ukrajine. Prezident spoločnosti Kotin uviedol, že Energoatom – ktorý prevádzkuje ukrajinskú flotilu 15 komerčných jadrových blokov – hľadá na financovanie svojich ambícií novej výstavby svoje vlastné zdroje aj externý úver.