Jadro ušetrilo Anglicku miliardy ton emisií uhlíka, priemysel vyzýva na novú jadrovú výstavbu

Britská komerčná jadrová flotila dosiahla míľnik, kedy krajina disponuje dostatkom bezuhlíkovej elektriny na napájanie všetkých 29 miliónov domácností v Spojenom kráľovstve na 18,5 roka. Uviedla to Asociácia jadrového priemyslu (NIA) so sídlom v Londýne, zároveň však vyzvala na novú jadrovú výstavbu.

0
78
Stavenisko Hinkley Point C - nočný pohľad

Asociácia jadrového priemyslu (NIA) počas stretnutia svetových lídrov v škótskom Glasgowe na klimatickom summite Cop26 uviedla, že komerčné jadrové reaktory v krajine sú najproduktívnejšie nízkouhlíkové aktíva v britskej histórii. Krajine ušetrili 1,4 miliardy ton uhlíkových emisií, čo je viac než všetky emisie Anglicka od roku 2018 do roku 2020.

Hinkley Point B v Somersete v Anglicku a Hunterston B v North Ayrshire v Škótsku boli prvými z dnešnej flotily, ktoré boli spustené v roku 1976 a pripojilo sa k nim šesť ďalších jadrových elektrární, ktoré zásobujú Spojené kráľovstvo už 45 rokov.

Celkovo jadrová energia ušetrila Spojenému kráľovstvu viac ako 2,3 miliardy ton emisií uhlíka, čo je oveľa viac ako ktorýkoľvek iný zdroj zelenej energie.

Nulové emisie potrebujú jadro

Asociácia jadrového priemyslu (NIA) uviedla, že s podporou ministerstva pre obchod, energetiku a priemyselnú stratégiu spustila webovú stránku Net Zero Needs Nuclear. Stránka bola navrhnutá tak, aby pomohla ľuďom pochopiť, ako jadrová energia prispieva v boji proti klimatickým zmenám a jej rôzne schopnosti dodávať zelenú energiu v budúcnosti. Stránka uvádza, že jadrová energia môže dopĺňať obnoviteľné zdroje a v budúcnosti by sa mohla použiť na výrobu zeleného vodíka a poskytovanie čistého tepla pre ťažký priemysel.

Generálny riaditeľ NIA Tom Greatrex uviedol, že jadrová energia je historickým príspevkom k boju Spojeného kráľovstva proti klimatickým zmenám. Varoval však, že keďže súčasná flotila bude okrem jednej jadrovej elektrárne do roku 2030 vyradená z prevádzky, príspevok tohto zdroja energie bude možné udržať len vtedy, „ak postavíme nové jadrové elektrárne, ktoré budú poskytovať pevnú, nízkouhlíkovú energiu, ktorú potrebujeme na čistú nulu“.

Minulý mesiac vláda predložila návrhy zákona o financovaní jadrovej energie v rámci regulovanej základne aktív (RAB). NIA uviedla, že tento model ušetrí spotrebiteľom miliardy na účtoch tým, že zníži náklady na financovanie projektov a pomôže dosiahnuť nulové emisie.

Väčšina z existujúcej flotily 13 reaktorov v Anglicku, ktoré dodávajú približne 15 % elektrickej energie v krajine, sa v tomto desaťročí vyradí z prevádzky, pričom posledný blok z nich má byť odstavený v roku 2035. Francúzska štátom podporovaná EDF v súčasnosti stavia Hinkley Point C v Somersete, jedinú novú jadrovú elektráreň v Anglicku. V Sizewell C chce postaviť dva bloky EPR. Tri projekty – Wylfa, Moorside a Oldbury – boli buď zrušené alebo odložené, najmä kvôli problémom s financovaním, zatiaľ čo Bradwell zostáva v počiatočných technických fázach.