Wales chce „vzkriesiť“ miesto jednej z prvých britských jadrových elektrární

Vláda Walesu si vybrala bývalého jadrového riaditeľa spoločnosti Westinghouse pre projekt vzkriesenia lokality Trawsfynydd, miesta jednej z prvých britských jadrových elektrární. Chcú tak otvoriť možnosť dobre známej oblasti pre novú generáciu reaktorov.

0
93
jadrová elektráreň Trawsfynydd
Odstavená jadrová elektráreň Trawsfynydd. Foto: Daily Post Wales

Podľa informácií denníka Financial Times najala britská vláda Mikea Tynana, bývalého vedúceho britských operácií v americkej jadrovej spoločnosti Westinghouse, do novej verejnej developerskej spoločnosti Cwmni Egino. Tá je poverená zaoberať sa využívaním „ekonomických výhod“ malých modulárnych reaktorov (SMR) v lokalite Trawsfynydd v severnom Walese.

Vývojári SMR vrátane Rolls-Royce uvádzajú, že takéto reaktory môžu byť postavené v továrňach a zmontované na mieste, čím sa znížia náklady a zložitosť výstavby, aké vidíme pri veľkých jadrových elektrárňach, akou je napríklad Hinkley Point C v Anglicku, kde sa momentálne stavajú dva bloky EPR.

Tlačové správy z minulého roku uviedli, že spoločnosť Rolls-Royce, ktorá stojí v čele konzorcia pre rozvoj a komercializáciu jadrovej elektrárne UKSMR, považuje Trawsfynydd za miesto pre prvý blok. Podľa denníka Financial Times Rolls-Royce vlani uviedla, že existuje „dosť vysoká pravdepodobnosť“, že Trawsfynydd by mohol mať prvý blok v Británii.

Revolučné malé reaktory

Velšskí ministri aj britská vláda označili SMR za potenciálne dôležitú technológiu, ktorá pomôže splniť cieľ britských čistých nulových emisií do roku 2050, ako aj vytvárať nové pracovné miesta v oblasti strojárstva a výroby. Britský premiér Boris Johnson vlani prisľúbil 215 miliónov libier z verejných financií na vývoj britského dizajnu SMR ako súčasť desaťbodového plánu zelenej priemyselnej revolúcie.

Rolls-Royce sa domnieva, že v existujúcich a bývalých jadrových elektrárňach v Anglicku by bolo možné nainštalovať najmenej 16 malých modulárnych reaktorov. Prvý blok by mohli dokončiť do začiatku 30. rokov. Momentálne údajne prebieha proces zaisťovania financovania. Podľa skorších správ sa Rolls-Royce usilovala o to, aby regulačné orgány v druhej polovici roku 2021 posúdili prvý návrh SMR, ktorý by ho udržal na ceste k dokončeniu prvého bloku začiatkom 30. rokov a vybudovania 10 reaktorov do roku 2035.

Náklady na každý blok by mali byť spočiatku zhruba 2,2 miliardy libier na blok, pričom po dokončení piatich sa znížia na 1,8 miliardy. To znamená, že by mohli byť cenovo porovnateľné s vetrom na mori, okolo 50 libier/MWh.

Veterné turbíny, veterná elektráreň

Waleská vláda minulý rok oznámila, že Cwmni Egino obnoví Trawsfynydd ako dôležité miesto pre jadrové elektrárne a tiež preskúma inštaláciu reaktora na medicínsky výskum, ktorý by poskytoval medicínske rádioizotopy pre Wales, Anglicko a Európu.

Trawsfynydd, kde boli dva 195-MW plynom chladené reaktory Magnox, sa nachádza na 15-hektárovom pozemku, pri jazere v národnom parku Snowdonia. Oba reaktory začali komerčnú prevádzku v roku 1965 a v roku 1991 boli natrvalo odstavené. Tynan, ktorý je tiež bývalým predsedom poradného výboru pre jadrovú inováciu a výskum, bol vymenovaný za dočasného generálneho riaditeľa spoločnosti Cwmni Egino, aby postavil novozaloženú spoločnosť na „pevný základ“, uviedol denník Financial Times.