Politici požadujú zrušenie jadrového moratória v Austrálii

Senátori za Národnú stranu vyzvali na zrušenie zákazu jadrovej energie v Austrálii, aby bolo možné technológiu skúmať ako čistý zdroj energie. Federálna vláda čelí zvýšenému tlaku na stanovenie termínu pre nulové čisté emisie, uvádzajú noviny Sydney Morning Herald.

0
41
Austrália
Odvráti sa Austrália od uhoľnej energetickej stratégie?

prieskum pred dvoma rokmi ukázal, že Austrálčania sú o niečo viac naklonení podporovať jadrové elektrárne, než byť proti nim. Jasná väčšina voličov však nechce žiť v ich blízkosti. V kraje platí od roku 1998 moratórium jadrového priemyslu, ktoré už v roku 2019 napádali snahy o čiastočné zrušenie. Minister energetiky a znižovania emisií Angus Taylor však v tom čase uviedol, že vláda ho zmeniť neplánuje.

Senátor Queenslandu Matt Canavan včera v mene národniarov v Senáte povedal, že austrálsky „nezmyselný zákaz“ jadrovej energie bráni výskumu a rozvoju technológie, ktorá by sa časom mohla stať ekonomicky životaschopným zdrojom energie bez emisií.

Ak chcete znížiť emisie, ak je to kríza postihujúca svet, prečo by sme nepoužili všetky technológie, všetky rôzne možnosti na zníženie emisií a jadrová energia je evidentne uskutočniteľný spôsob výroby čistej energie.

– Matt Cavan
senátor štátu Queensland

Senátor, ktorý býval hlasným zástancom verejného financovania nových uhoľných elektrární, priznal, že jadrová energia v súčasnosti nie je pre Austráliu komerčne atraktívna, no povedal, že konzervatívna Národná strana, ktorá je súčasťou vládnej koalície s liberálmi, sa domnieva, že moratórium by sa malo zrušiť, aby sa technológia mohla rozvinúť.

Predseda vlády Scott Morrison čelí rastúcemu tlaku doma i v zahraničí, aby podpísal záväzný konečný termín pre nulové emisie, zatiaľ však výzvam odolal. Štúdia IPC zverejnená v pondelok uviedla, že v najbližšom desaťročí je potrebné naliehavé medzinárodné zníženie emisií, aby sa zabránilo najhorším zmenám klímy.

Využívaniu jadrovej energie v Austrálii bránia právne predpisy. Krajina má jedny z najvyšších svetových cien energie a je vystavená vážnemu riziku destabilizácie svojho hospodárstva, ak nebude mať vhodnú energetickú politiku.