Anglicko sa spolieha na francúzsku a belgickú jadrovú energiu

Londýnska asociácia jadrového priemyslu (NIA) uviedla, že Spojené kráľovstvo v júli dovážalo viac elektriny než kedykoľvek predtým. Krajina podľa ich slov ohrozuje svoju energetickú bezpečnosť spoliehaním sa na energiu zo zahraničia.

0
131
Sizewell B
Sizewell B. Zdroj: https://ice.org.uk/

Londýnska asociácia jadrového priemyslu (NIA) uviedla, že na základe ich analýz britský dovoz elektriny dosiahol v júli historicky najvyššiu mesačnú úroveň. Údaje z National Grid ESO tiež ukazujú, že dovoz predstavoval v júli 15 % všetkej britskej elektrickej energie, čo je medziročný nárast v porovnaní s minulým rokom o 20 %.

Rekordný dovoz znamená, že Spojené kráľovstvo je stále viac závislé od medzinárodných trhových podmienok a energetických politík iných krajín. Belgicko tvrdí, že do roku 2025 postupne vyradí jadrovú energiu a vyzvalo na investície do plynu, ktorý má 40-násobnú uhlíkovú intenzitu voči jadrovej a veternej energii, aby čiastočne nahradil stratenú kapacitu. Anglicko dováža elektrinu aj z Holandska, ktoré je vo veľkej miere závislé od fosílnych palív vrátane uhlia.

V súčasnosti tvorí väčšinu dovozu jadrová energia z Francúzska, za ktorou nasleduje Belgicko. Anglicko vo väčšine dní dováža z Európy takmer 3 GW jadrového výkonu, čo je blízko ekvivalentného výkonu navrhovanej jadrovej elektrárne Sizewell C v Suffolku s 3,2 GW alebo šiestich blokov malého modulárneho reaktora (SMR).

EPR 1600 - Sizewell C
Vizualizácia dvoch nových blokov EPR 1600 – Sizewell C

V júli dovážaná jadrová energia poskytla Londýnu a energetickým sieťam na juhovýchode nižšie emisie uhlíka, no bez pridaných ekonomických výhod domácej jadrovej energie vo forme investícií a pracovných miest.

Neistá bezjadrová budúcnosť

Jadro bolo v júli s 15 % popredným britským výrobcom elektriny bez uhlíka. Väčšina tejto flotily však ukončí svoju prevádzku do konca marca 2024. Pokrok v dekarbonizácii siete je tiež zastavený: rok 2021 je prvým rokom od roku 2012, v ktorom sa intenzita uhlíka v rozvodnej sieti medziročne zvýšila. Anglicko je v súčasnosti v 40-dňovej sérii spaľovania uhlia, čo je viac, ako spálilo počas sedemmesačného obdobia od 10. apríla do 5. novembra 2020.

Generálny riaditeľ NIA Tom Greatrex povedal, že Spojené kráľovstvo musí investovať do nových jadrových projektov. „Ak sme dostatočne šťastní, že sa môžeme spoľahnúť na francúzsku a belgickú jadrovú energiu, mali by sme byť dostatočne šťastní, keď si vybudujeme vlastnú.“

Pokiaľ nebudeme teraz konať s cieľom vybudovať novú jadrovú kapacitu, medzeru vyplní viac plynu nakupovaného z nestabilných globálnych trhov alebo energia dovážaná z Európy a pracovné miesta a zručnosti, ktoré tieto elektrárne majú, sa stratia.

– Tom Greatrex
generálny riaditeľ NIA

Dva EPR vo výstavbe v Hinkley Point C v juhozápadnom Anglicku sú jedinými jadrovými blokmi, ktoré sú v Anglicku momentálne vo výstavbe. Čiastočne ich financuje čínska štátna jadrová spoločnosť China General Nuclear (CGN) ako súčasť širšej dohody s francúzskou spoločnosťou EDF o nahradení starnúcich jadrových elektrární v Spojenom kráľovstve.

O stavebné povolenie žiada elektráreň Sizewell C. EDF a CGN sú na tomto mieste 80 % a 20 % akcionármi projektu výstavby dvoch blokov EPR. Plány pre jadrovú elektráreň Bradwell, kde CGN a EDF plánujú postaviť jeden blok HPR1000 alebo Hualong One, zostávajú v raných technických fázach.

Jadrové elektrárne Hunterston B, Hinkley Point B, Heysham I a Hartlepool sú naplánované na odstavenie do konca marca 2024, čo predstavuje viac ako 4 GW nominálnej výrobnej kapacity. Z elektrární Hunterston a Hinkley Point B už v polovici roku 2022 odstránia palivo. Podľa Asociácia jadrového priemyslu z existujúcej flotily 13 jadrových blokov má byť v prevádzke po roku 2030 iba tlakovodný reaktor v JE Sizewell B s výkonom 1198 MW.