Kaliforniu trápi extrémne sucho, tamojšie vodné elektrárne dostávajú zabrať

Západné pobrežie USA zasiahlo rozsiahle, veľmi intenzívne sucho. Jedným z najviac zasiahnutých štátov je Kalifornia. Nepríjemné počasie má značný vplyv aj na energetiku, silné sucho obmedzuje zásoby vody na výrobu elektriny počas zvyšných letných mesiacov.

0
95
Kaliforniu sužujú extrémne suchá, negatívne to ovplyvňuje výrobu vodných elektrární.
Kaliforniu sužujú extrémne suchá, negatívne to ovplyvňuje výrobu vodných elektrární.

Západ Spojených štátov zasiahlo po niekoľkých rokov ďalšie intenzívne sucho. Podľa údajov Medzinárodnej energetickej agentúry bolo týmto javom s rôznou intenzitou zasiahnutých až 100 % územia štátu Kalifornia, pričom zhruba jedna tretina štátu bola ohrozená mimoriadnym suchom.

Veľmi intenzívne sucho má podľa agentúry niekoľko príčin, vrátane podpriemerných zrážok, nízkeho stavu zásob snehu na horách po zime, veľmi suchej pôdy či nadpriemerných teplôt. Práve zásoby snehu sú jedným z dôležitých faktorov množstva vody počas jarných a letných mesiacov, kde sa tieto zásoby topia. Okrem podpriemerného stavu zásob snehu sa tiež na aktuálnej negatívnej situácii podpísala teplá jar, počas ktorej sa väčšina snehu roztopila. Podľa EIA boli zásoby snehu k 1. júnu merateľné na troch z 131 meracích staniciach.

Intenzita sucha a výroba elektriny v Kalifornii (2010-2021)
Intenzita sucha a výroba elektriny v Kalifornii v rokoch 2010 až 2021. Zdroj: EIA

Nie je to, bohužiaľ, prvýkrát, kedy oblasti ako Kalifornia či Texas potrápil vplyv počasia na zásoby elektriny. Udalosti v polovici februára tohto roku naznačujú, že pokusy nahradiť jadrové elektrárne premenlivými obnoviteľnými zdrojmi energie by mohli spôsobiť, že elektrické siete budú menej odolné.

Tentoraz skúškou prešli vodné elektrárne v krajine. Voda z roztopeného snehu sa totiž často nedostala vo väčšom objeme do vodných nádrží, nakoľko sa po ceste vsakovala do vyschnutej pôdy a suchých korýt potokov. Dve z najväčších priehrad v štáte fungujú aktuálne na 48, resp. na 40 % svojej kapacity a ich stavy sa budú aj naďalej pravdepodobne znižovať. Tento rok by tak kvôli nízkej hladine vody mohla byť dokonca odstavená vodná elektráreň Edward Hyatt. Stalo by sa to úplne prvýkrát od jej spustenia v roku 1967.

Vzhľadom na silné sucho EIA v tomto roku očakáva v Kalifornii značný pokles výroby elektriny z vodných zdrojov. Počas tohtoročných prvých štyroch mesiacov bola výroba o 37 % nižšie v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2020 a o 71 0 nižšia než v roku 2019. Podľa odhadov agentúry sa tento rok očakáva prepad výroby až o pätinu na 13,6 TWh.