Westinghouse a ukrajinský Energoatom podpísali zmluvu o dodávkach paliva pre VVER-440

Švédska pobočka americkej spoločnosti Westinghouse Electric Company podpísala zmluvu s ukrajinským štátnym jadrovým prevádzkovateľom Energoatom na prípravu a dodávku licenčnej dokumentácie na zavedenie palivových kaziet do jadrového bloku Rovno-2 na západe Ukrajiny.

0
329
Westinghouse a Energoatom podpísali zmluvu o dokumentácii palivových kaziet.
Westinghouse a Energoatom podpísali zmluvu o dokumentácii palivových kaziet. Foto: Energoatom

Spoločnosti Westinghouse a Energoatom podpísali v septembri 2020 zmluvu na dodávku jadrového paliva VVER-440 pre jadrovú elektráreň Rovno, ktorá má v komerčnej prevádzke dva bloky s tlakovodným reaktorom VVER-440 a dva VVER-1000.

Spoločnosť Energoatom uviedla, že na palivo vyrobené spoločnosťou Westinghouse je potrebné získať licenciu podľa miestnych ukrajinských predpisov, aby sa mohlo používať v reaktoroch VVER-440 v krajine.

Prvá experimentálna dávka nových palivových kaziet, až 12 kusov, sa má zaviesť do aktívnej zóny bloku Rovno-2 už v roku 2024. Celkový objem dodávok podľa zmluvy so spoločnosťou Westinghouse zabezpečuje najmenej 1056 palivových kaziet, uviedol Energoatom.

Podľa údajov MAAE sú Rovno-1 a -2 jediné dva reaktorové bloky dizajnu VVER-440 v komerčnej prevádzke v ukrajinskej flotile s 15 blokmi. Zvyšok sú PWR dizajnu VVER-1000.

Westinghouse vyrába palivové kazety TVS-WR pre použitie v PWR VVER 1000 vo svojom závode na výrobu paliva vo švédskom Västerås. Rovnaká továreň bude vyrábať aj palivové kazety VVER-440.

Strategická spolupráca medzi Ukrajinou a USA

Petro Kotin, Herman Halushchenko a Aziz Dag
Petro Kotin, Herman Halushchenko a Aziz Dag. Foto: Energoatom

Energoatom uviedol, že dlhodobá a plodná spolupráca s Westinghousom znamená, že Ukrajina je „na správnej ceste“ k posilneniu energetickej nezávislosti.

„Spolupráca medzi Ukrajinou a Spojenými štátmi v oblasti jadrovej energetiky je pre nás strategicky dôležitá,“ uvádza ukrajinský minister energetiky Herman Halushchenko.

Westinghouse už dodal palivo pre šesť tlakovodných reaktorov (PWR) VVER-1000 na Ukrajine. Sú to Juhoukrajinská-2 a -3 a Záporožská-1, -3, -4 a -5.

Ukrajina predtým získavala väčšinu svojho paliva z Ruska, ale v roku 2014 podpísala zmluvy o palive so spoločnosťou Westinghouse v rámci dlhodobého úsilia o zníženie závislosti od dodávok z Ruska v súvislosti s politickým vzťahom Kyjeva s Moskvou.

V januári 2018 spoločnosť Westinghouse rozšírila dohodu s Ukrajinou, ktorá sa zaviazala k dodávkam jadrového paliva na sedem z 15 ukrajinských jadrových blokov v rokoch 2021 až 2025, čím rozšírila kontrakt na šesť reaktorov, ktorého platnosť sa má skončiť v roku 2020.