Novinka z dielne belgických vedcov: Odštartuje ich vynález novú éru jadrovej bezpečnosti?

Belgickí vedci vyvinuli autonómny dron na monitorovanie radiácie. Ako má tento vynález fungovať a čo môže priniesť na poli jadrovej bezpečnosti?

0
72
Najnovšia dvojbloková americká atómka Watts Bar uvedená do prevádzky v roku 1996, resp. 2016.
Radiáciu budú po novom merať moderne vybavené drony.

Spoločnosť Sabca a Belgické centrum pre jadrový výskum (SCK CEN) vyvinuli inovatívnu technológiu, ktorá umožní vykonávať rádiologické merania pomocou dronov. Tie by mohli slúžiť pri monitorovaní radiácie v jadrových elektrárňach a ich okolí, a to bez potrebnej prítomnosti človeka. Do financovania pilotného projektu sa zapojila aj belgická vláda. Zainteresovaní veria aj v jeho neskoršie komerčné využitie.

Jadrová energetika by mohla čoskoro začať využívať na monitorovanie a meranie radiácie špeciálne drony. Spoločnosť Sabca, ktorá sa primárne zaoberá letectvom a Belgické centrum pre jadrový výskum predstavili výsledok svojej práce – špeciálny bezpilotný stroj – dron. Projekt podporila aj belgická vláda sumou jeden milión eur a ďalšie finančné prostriedky vložili obaja partneri.

Drony nám umožňujú zmapovať každý kút, čo nevieme dosiahnuť pomocou ručných meraní alebo prieskumom z vrtuľníku. Na rozdiel od tradičných techník merania sú informácie prijímané ešte v čase, kedy je dron stále vo vzduchu. Dostávame ich preto v reálnom čase z väčšieho počtu konkrétnych miest.

– Johan Camps
vedúci oddelenia krízového riadenia
a podpory rozhodovania SCK CEN

K bezpilotnému zariadeniu je pripojený scintilačný detetor. Ten meria rádioaktivitu počítaním zábleskov svetla spôsobených prílivom ionizujúceho žiarenia. Veľkosť dávky žiarenia následne korešponduje s počtom týchto svetelných zábleskov. Projekt je zatiaľ len vo fáze ukážok a partneri zdôrazňujú, že na komerčné použitie bude potrebné vykonať ešte množstvo meraní a analýz.

Scintilačný počítač alebo scintilačný detektor alebo scintilátor je detektor častíc, ktorý pomocou fotonásobiča registruje svetelné žiarenie uvoľnené pri prechode atómov scintilátora na nižšie energetické hladiny po tom, čo boli vybudené časticou prelietavajúcou detektorom.

Scintilátor je prostredím, v ktorom po prechode častice vzniká viditeľné svetlo. Môže byť tvorený z organického aj anorganického materiálu. Zvyčajne sú to priehľadný kryštály (fosfor), plast (bežne s obsahom antracénu) alebo organická tekutina, ktoré pri prelete časticou fluoreskujú. Citlivý fotonásobič sníma a zosilňuje vyprodukované svetlo.

Dron na meranie rádioaktivity spoločnosti Sabca
Nový dron vyvíja spoločnosť Sabca a Belgické centrum pre jadrový výskum. Foto: sabca.be

Zvýšenie jadrovej bezpečnosti

Belgická vláda sa do projektu rozhodla vstúpiť najmä preto, že by mohol prispieť k zvýšeniu jadrovej bezpečnosti. Vďaka detektoru na samotnom drone sa dá vykonať meranie aj počas krízových situácií bez nutnosti ľudskej prítomnosti.

Inovatívne projekty s cieľom zlepšiť ochranu obyvateľstva, životného prostredia a zamestnancov majú moju plnú podporu. Tento projekt je výsledkom partnerstva verejného a súkromného sektoru medzi SCK CEN a Sabcou. Drony budú najskôr použité ako preventívne opatrenia na štúdium oblastí s potenciálnou rádioaktívnou kontamináciou.

– Annelies Verlindenová
belgická ministerka vnútra

Špeciálne drony by si v jadrovej energetike určite našli nejedno využitie. Mohli by byť použité aj pri vyraďovaní jadrových zariadení alebo pri havarijnom plánovaní. Pripoja sa tak napríklad k technológii, ktorú využívajú Česi v Temelíne aj v Dukovanoch. Ich laserový systém má chrániť priestor proti dronom či iným možným hrozbám prichádzajúcim zo vzduchu.