„Čistá nula“ potrebuje jadrovú energiu

Nuclear for Climate (Position paper)

0
135

Nuclear for Climate je iniciatíva na svetovej úrovni, ktorá združuje odborníkov z oblasti jadrovej energie a vedcov z celého sveta zo 150 združení s cieľom začať dialóg s tvorcami politík a verejnosťou o potrebe zahrnúť jadrovú energiu medzi bezuhlíkové riešenia zmeny podnebia.

Máme víziu čistej, udržateľnej a bohatej nízkouhlíkovej budúcnosti pre všetkých. Naším poslaním je urýchliť schopnosť sveta dosiahnuť Čistú Nulu do roku 2050 podporou spolupráce medzi jadrovou a obnoviteľnou technológiou. Sme presvedčení, že čistá nula potrebuje jadro a tu sú dôvody prečo:

  • Jadrová energia je osvedčený a efektívny zdroj energie s nízkym obsahom uhlíka: Jadrová energia je osvedčený systém s nízkym obsahom uhlíka, zdroj energie, ktorý znižuje emisie skleníkových plynov a môže nahradiť naše súčasné spoliehanie sa na znečisťujúce zdroje fosílnych palív.
  • Jadrová energia je k dispozícii, škálovateľná a nasaditeľná: Je potrebné nasadiť novú jadrovú energiu vo veľkom rozsahu a urgentne spolu s obnoviteľnými zdrojmi, aby boli ciele siete Čistej nuly dosiahnuteľné.
  • Jadrová energia je flexibilný a cenovo dostupný zdroj čistej energie: Jadrová energia sa môže integrovať so zvýšenými dodávkami variabilných obnoviteľných zdrojov energie na zabezpečenie systémov účinnej a cenovo dostupnej čistej energie.
  • Jadrová energia môže dodávať viac ako len nízkouhlíkovú elektrinu: Jadrová energia je tiež schopná podporiť dekarbonizáciu ďalších odvetví, ako je vykurovanie a doprava.
  • Jadrová energia podporuje inkluzívny a udržateľný globálny rozvoj: Jadrová energia podporuje globálny rozvoj, sociálno-ekonomické výhody a je pevne v súlade s cieľmi trvalo udržateľného rozvoja OSN.

Po piatich rokoch od podpísania Parížskej dohody sa prebúdzame do ohromnej výzvy, ktorej čelí svet pri obmedzení nárastu globálnej teploty na 1,5 ° C. Globálna klíma je na kritickom bode a spoločne musíme dosiahnuť čisté nulové emisie uhlíka najneskôr do roku 2050, ak máme mať šancu dosiahnuť to a chrániť budúcnosť našej planéty. Ale sme mimo správnej cesty a čas sa kráti. Musíme teda konať hneď.

Prečítajte si celý článok v pdf.