V areáloch vyradených amerických uhoľných elektrární by mohli vyrásť malé modulárne reaktory

Výroba elektriny z uhoľných elektrární v USA je dlhodobo na ústupe a veľká časť z nich počas uplynulých rokov ukončila svoju prevádzku. Aká budúcnosť čaká vybudované areály?

0
123
Uhoľná elektráreň
V areáloch vyradených uhoľných elektrární v USA by mohli vyrásť malé jadrové reaktory.

Podľa slov amerického senátora i výkonného riaditeľa najväčšej verejnej energetickej spoločnosti v krajine by areály uhoľných elektrární, ktoré boli vyradené z prevádzky, mohli aj naďalej slúžiť na výrobu elektriny, a to pomocou malých modulárnych reaktorov.

Za posledné roky ukončilo v Spojených štátoch svoju prevádzku stovky uhoľných blokov. Príčinou bola najmä konkurencia v podobe lacnejšej výroby elektriny z plynu a rastúcej výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Podľa agentúry Reuters išlo od roku 2010 o viac ako 250 uhoľných elektrární.

Ich areály však vďaka pripojeniu k elektroenergetickej sústave môžu ponúknuť ďalšie využitie na výrobu elektriny a takisto aj dostatok vodných zdrojov potrebných na prevádzku. Podľa Jeffa Lyashe, výkonného riaditeľa energetickej spoločnosti Tennessee Valley Authority, by tieto prevádzky mohli byť úrodnou pôdou pre budovanie malých modulárnych reaktorov. Podobný názor má aj americký senátor Západnej Virgínie Joe Manchin.

Naše uhoľné elektrárne patria medzi tie lepšie výrobné areály. Môžete v nich dať všetko opäť do prevádzky oveľa rýchlejšie, vďaka čomu by sa želaný cieľ dosiahol značne rýchlejším tempom než čokoľvek iné.

– Joe Manchin
k otázke potenciálnej výstavby modulárnych
reaktorov v bývalých uhoľných elektrárňach

Prvý projekt výstavby modulárnych reaktorov, konkrétne by išlo o dizajn spoločnosti NuScale, má spočívať v umiestnení dvanástich modulov. Každý z nich by mal inštalovaný výkon 60 MW a všetko by koordinovalo Národné laboratórium Idalo, ktoré spadá pod americké Ministerstvo energetiky.

Chcú sa pridať aj ďalší

Využitie areálov starých uhoľných elektrární zvažujú už aj ďalšie americké štáty. V tomto roku podľa agentúry Reuters schválil senát štátu Montana spracovanie štúdie práve na tému budovania modulárnych reaktorov v areáloch vyradených uhoľných elektrární.