Pokročilé palivo so zvýšenou odolnosťou spoločnosti Westinghouse očakáva dôležitý míľnik

Nová technológia výroby pokročilých palív so zvýšenou odolnosťou sa čoskoro dočká ďalšieho dôležitého kroku v zavádzaní do komerčnej prevádzky. Správu o ich výrobnom procese prijal americký dozorný orgán, ktorý má zvážiť ich schválenie.

0
101
The Pickering Nuclear Power Plant on Lake Ontario
The Pickering Nuclear Power Plant on Lake Ontario

Aktuálnu technickú správu o pokročilej technológii výroby palivových peliet (ADOPT – Advanced Doped Pellet Technology) považuje spoločnosť Westinghouse za najvýznamnejší úspech ich portfólia výroby pokročilého jadrového paliva.

Technológia ADOPT bola navrhnutá pre skvalitnenie ekonomiky palivového cyklu a zvýšenie bezpečnosti pri bežnej prevádzke a pri abnormálnych stavoch. Nové pelety obsahujú malé množstvá chrómu a hliníku, vďaka čomu majú zlepšené vlastnosti pri výrobe a prevádzke (lepšie parametre sintrovania, väčšie zrná, vyššia hustota, objemová stabilita a zvýšená radiačná odolnosť). Navyše redukujú rýchlosť korózie pri interakcii s pokrytím v porovnaní s konvenčnými palivovými peletami. Palivo je navrhnuté tak, aby ho bolo možné použiť vo všetkých tlakovodných a varných reaktoroch spoločností Westinghouse a Combustion Engineering. Do dnešného dňa bolo doručené už do 25 oblastí po celom svete.

  Technológia ADOPT ponúka významné vylepšenie prevádzky terajších jadrových reaktorov a najmä flexibility v rámci ich dlhodobej prevádzky.

– Jeff Bradfute
viceprezident spoločnosti Westinghouse

Vyššia odolnosť pri nehodách

Nové pelety sú súčasťou palivového projektu EnCore, ktorý získal podporu amerického ministerstva energetiky v rámci programu na podporu a vývoja nových palivových pokrytí a materiálov s vyššou odolnosťou voči nehodám. Mali by lepšie zvládať procesy počas straty chladenia aktívnej zóny a zároveň majú zvýšiť výkonnosť paliva a ekonomiku počas normálnej prevádzky jadrových reaktorov.

Program vývoja palív so zvýšenou odolnosťou bol vytvorený ako reakcia na nehodu v jadrovej elektrárni Fukušima. Ich vývojom sa zaoberá hneď niekoľko spoločností, napríklad Framatome LTA, čínska spoločnosť China General Nuclear či Global Nuclear Fuel. Niektoré koncepcie by sa mohli začať využívať v roku 2025.