Tretí blok indickej jadrovej elektrárne je pripojený k elektrickej sieti: Ide o skutočný unikát

Tretí blok jadrovej elektrárne Kakrapar v štáte Gudžarát v západnej Indii je pripojený k elektrickej sieti. Bol synchronizovaný s rozvodnou sieťou 10. januára o 11:37 miestneho času, uviedli tlačové správy v Indii.

0
265
Jadrová elektráreň Kakrapar, India
Jadrová elektráreň Kakrapar. Zdroj: DAE (GODL-India)

Kakrapar-3 je indický reaktor s tlakovou ťažkou vodou (PHWR) s výkonom 630 MW. Zaujímavosťou je, že je prvý svojho druhu a navrhli ho indickí vedci a inžinieri. Ide o jeden z dvoch rovnakých reaktorov PHWR, ktoré sú vo výstavbe v tejto elektrárni. Výstavba Kakrapar-3 a Kakrapar-4 sa začala v novembri 2010.

V elektrárni sú v komerčnej prevádzke aj dva staršie bloky tohto typu, oba však majú výkon len 202 MW. Do prevádzky boli uvedené ešte v 90. rokoch. Bloky Kakrapar-3 a -4 sú tak zväčšenou verziou indického dizajnu PHWR. Ďalšie dva sa už stavajú aj v Rajasthan-7 a -8.

Podiel jadra stúpa, avšak pomaly

Keď blok Kakrapar-3 začne svoju komerčnú prevádzku, zvýši sa počet reaktorov v indickej jadrovej flotile na 23, pričom šesť je vo výstavbe. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vyrobila jadrová energia v roku 2019 asi 3,2 % elektriny v krajine.

Podiel jadra na výrobe elektriny v Indii sa zvyšuje, no oveľa pomalším tempom ako uhlie a obnoviteľné zdroje, pričom je pravdepodobné, že sa plány na inštalovaný výkon 63 GW do roku 2032 upravia na niečo bližšie k 22,5 GW. Aj cieľ 22,5 GW by predstavoval nárast o 235 % oproti dnešným 6,7 GW (brutto) dostupnej jadrovej kapacity. Zahŕňalo by to výstavbu asi 15 reaktorov štandardnej veľkosti, každý s výkonom asi 1000 MW.

Práce na novej flotile PHWR sa začali

Začiatkom tohto mesiaca indická štátna spoločnosť Bharat Heavy Electricals Limited oznámila, že získala zákazku od spoločnosti Nuclear Power Corporation of India (NPCIL) na dodávku prvých hlavných komponentov pre plánovanú flotilu 10 domácich PHWR s výkonom 700 MW. Inžinierska a výrobná spoločnosť so sídlom v Naí Dillí uviedla, že išlo o objednávku na 32 zostáv hornej časti reaktora.

V roku 2017 vláda schválila a finančne posvätila výstavbu 10 PHWR. V tom čase hovorca uviedol, že ich plánované dokončenie je naplánované na rok 2031. Plánované reaktory sú Kaiga-5 a -6 v štáte Karnataka, Chutka-1 a -2 v Madhya Pradesh, Mahi Banswara-1, -2, -3 a -4 v Rádžastane a Gorakhpur-3 a -4 v štáte Haryana, zariadenie oficiálne známe v Indii ako atómová stanica Gorakhpur Haryana Anu Vidyut Pariyojana.