Poľsko dokončilo štúdiu o možnostiach programu malých jadrových reaktorov v krajine

Skupina Synthos Green Energy oznámila dokončenie štúdie o možnostiach nasadenia malých modulárnych reaktorov GE Hitachi Nuclear Energy BWRX-300 v Poľsku.

0
168
Poľsko
Poľsko sa prikláňa na stranu jadra, prvé atómové elektrárne v krajine by mali vyrásť už o pár rokov.

Štúdia bola pripravená spoločnosťou Exelon Generation a má pomôcť skupine Synthos stanoviť, koľko reaktorov bude potrebné postaviť, aby bol maximalizovaný ekonomický efekt sériovej produkcie malých modulárnych reaktorov (SMR).

Analyzovali sa pritom kľúčové aspekty implementácie technológie, predovšetkým ceny, personálne politiky, regulácie, bezpečnosť a množstvo otázok ohľadom konštrukcie a prevádzky. Podľa odborníkov ide o veľmi dôležitý krok na ceste k implementácii malých modulárnych reaktorov na poľský trh. Dokument bude základom pre vytvorenie presného plánu celého projektu.

Cesta k dekarbonizácii

Spoločnosť Synthos Green Energy vidí malé modulárne reaktory ako príležitosť pre hlbokú dekarbonizáciu poľského priemyslu a teplárenstva. Minulý rok podpísala dohodu o spolupráci so spoločnosťou GE: Hitachi na výstavbu reaktoru BWRX-300. Ďalším krokom bol dialóg ohľadom regulácie s poľskou národnou atómovou agentúrou.

Prvý poľský reaktor

Model BWRX-300 je malý modulárny reaktor chladený vodou s prirodzenou cirkuláciou s výkonom 300 MWe s pasívnymi bezpečnostnými systémami. Je založený na dizajne ekonomického zjednodušeného varného reaktora s jednotkovým výkonom 1520 MWe, ktorý je licencovaný americkou NRC. Synthos taktiež nedávno podpísal dohodu o spolupráci s Ultra Safe Nuclear Corporation o vývoji vysokotepelného plynom chladeného mikro-modulárneho reaktora.

Poľsko má najväčšiu zásobu uhlia z európskych krajín. V roku 2018 sa až 78 % elektrickej energie v krajine vyrobilo v uhoľných elektrárňach. Poľská vláda v septembri zverejnila plán výstavby šiestich reaktorových blokov do roku 2040 s jednotkovým výkonom 1000 až 1600 MWe s plánovaným termínom spustenia prvého z nich v roku 2033. Má ísť o začiatok cesty prechodu krajiny na nízkoemisné hospodárstvo.