Vyjadrenie Európskej nukleárnej spoločnosti ku klasifikačnému systému pre udržateľné hospodárske činnosti

0
66
Dukovany
České Ministerstvo priemyslu a obchodu vyhlási tender na výstavbu nového jadrového bloku v Dukovanoch.

Ako vedecká spoločnosť zložená z 12 000 odborníkov na jadrovú energiu, zastupujúcich akademickú obec, výskumné ústavy a priemysel, dôrazne podporujeme cieľ EÚ v oblasti klimatickej neutrality do roku 2050. Sme pripravení vynaložiť úsilie a prispieť aj k cieľu zníženia emisií CO2 do roku 2030 na úrovni minimálne 55%, ktorý bol nedávno schválený 11. decembra na samite EÚ. V tejto súvislosti sme presvedčení, že tieto krátkodobé a dlhodobé ciele EÚ sú dosiahnuteľné iba pri všetkých nízkouhlíkových technológiách vrátane jadrových.

Vítame iniciatívy a nástroje, ktoré sú navrhnuté pre finančný sektor s cieľom umožniť Zelenú transformáciu. Bude to rozhodujúci nástroj pre investorov, ktorý povedie financovanie správnym smerom. Nariadenie o taxonómii by však malo investorom poskytnúť spoľahlivé informácie založené na dôkazoch, ktoré činnosti a technológie prispievajú k cieľom udržateľnosti.

Skupina technických odborníkov EÚ (TEG) pre taxonómiu dospela k záveru, že existujú jasné dôkazy o tom, že jadrová energia podstatne prispieva k zmierňovaniu zmeny podnebia. Kritériá „Do-No-Significant-Harm“ (DNSH) v hodnotení TEG musia zostať pre všetky energetické technológie striktne technické a posudzované kvalifikovanými odborníkmi bez politických a ideologických agend.

Ako vedecká jadrová komunita cítime silnú potrebu zdôrazniť nasledujúce skutočnosti týkajúce sa TEG EÚ o taxonómii:

  • Jadrová energia v súčasnosti poskytuje viac ako 47% nízkouhlíkovej výroby elektriny v EÚ. Bez jadrovej energie bude v Európe každý rok pol miliardy ton ďalších emisií CO2, čo je viac ako emisie len v Spojenom kráľovstve alebo vo Francúzsku;
  • Podľa údajov Medzivládneho panelu pre zmenu podnebia (IPCC), s 12g CO2 / kWh, sú emisie počas životného cyklu jadra rovnaké ako emisie pri veternej energii a sú štyrikrát nižšie ako pri slnečnej energii. Analýza IPCC pre jadrovú energiu zahŕňa celý životný cyklus vrátane ťažby uránu, obohacovania a výroby paliva, výstavby elektrární, ich používania, vyraďovania z prevádzky a dlhodobého nakladania s odpadom;
  • na základe údajov IPCC vyrovnané úrovne nákladov na energiu (LCOE) jasne ukazujú, že náklady na jadrovú energiu sú v priemere polovičné oproti slnečnej energii alebo veternej energii na mori a porovnateľné s pobrežným vetrom;
  • MAAE aj regulačný rámec EÚ zabezpečujú, aby jadrové elektrárne vyhovovali najvyšším bezpečnostným štandardom. Tento rámec sa vzťahuje na celý životný cyklus jadra vrátane nakladania s jadrovým odpadom a zaisťuje dlhodobé bezpečné zaobchádzanie s jadrovým odpadom. Dočasné riešenia ukladania odpadu, ktoré sú plne funkčné na celom svete, majú licenciu od príslušných orgánov, sú v súlade s najvyššími bezpečnostnými režimami, sú vyvíjané transparentným spôsobom a podstupujú prísne hodnotenie vplyvu na životné prostredie;
  • jadrový priemysel súčasne s prísnymi bezpečnostnými predpismi už začal dodávať zariadenia na dlhodobé bezpečné zneškodňovanie jadrového odpadu. Európska komisia nedávno uznala, že Fínsko, Francúzsko a Švédsko napredujú vo svojich riešeniach dlhodobého skladovania vysokoaktívneho odpadu.

Jadrová energia je dôležitým a stabilným zdrojom energie pre európskych občanov a priemyselné odvetvie a je zásadná pre stabilitu energetických systémov. Existujúci prísny regulačný režim definuje pre jadrový sektor zásadu „nespôsobiť nijaké významné škody“ a zaručuje bezpečnú a udržateľnú prevádzku jadrových elektrární vrátane ich vyraďovania z prevádzky a nakladania s použitým palivom.

Preto vyzývame Komisiu, aby nadviazala na správu o TEG a prispôsobila delegované zákony tak, aby bola jadrová energia zahrnutá pre potenciálnu finančnú podporu v rámci cieľov Zelenej dohody. Hodnotenie TEG musí byť založené na vedeckých dôkazoch a nemalo by byť ovplyvnené žiadnou politickou alebo ideologickou agendou. Boj proti zmene podnebia je vecou najvyššej naliehavosti, musí sa umožniť, aby prispievali všetky nízkouhlíkové zdroje energie, a konečná taxonómia udržateľného financovania musí tieto body rešpektovať.

 

List Európskej komisii s výzvou na podporu jadrovej energie pre energetický systém bez uhlíka do roku 2050 Nuclear in taxonomy.