Správa IEA predpokladá, že jadrová výroba v roku 2021 vzrastie o 2,5 %

Podľa správy Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) výroba jadrovej energie v roku 2021 vzrastie o 2,5 %, a to v dôsledku nových blokov, ktoré budú pripojené k sieti v mnohých krajinách.

0
51
Chladiaca veža

Jadrová výroba bola ovplyvnená pandémiou COVID-19, ale aj nižšou dostupnosťou kapacity, najmä v prvej polovici roka, píše sa v správe.

Hlavnou výnimkou bola Čína, ktorej jadrový výkon sa zvýšil o približne 6 % vďaka novému bloku uvedenému do prevádzky. Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) svoju komerčnú prevádzku začal v septembri jadrový blok Tianwan-5 severne od čínskeho Šanghaja.

2,5 % rast v roku 2021 bude výsledkom oživenia vo Francúzsku a Japonsku a nových blokov, ktoré budú spustené v Číne, Spojených arabských emirátoch, Indii, Rusku, Bielorusku, Južnej Kórei a na Slovensku. Očakávaných 8 GW novej jadrovej kapacity bude dostatočnou protiváhou pre odstavenie blokov vo Francúzsku, Švédsku a USA, ktoré budúci rok plánujú vyradiť z prevádzky.

Podľa správy sa predpokladá, že globálny dopyt po elektrine v roku 2020 poklesne asi o 2 %. Ide o najväčší medziročný pokles od polovice 20. storočia a oveľa väčší ako po globálnej finančnej kríze v roku 2009, ktorá viedla k poklesu dopytu po elektrine o 0,6 %. Jedinou výraznou ekonomikou, ktorá tento rok zaznamená vyšší dopyt po elektrine, bude Čína. Predpokladaný rast dopytu v Číne, ktorý predstavuje zhruba 28 % globálnej spotreby elektrickej energie, približne o 2%, je však stále výrazne pod priemerom od roku 2015, ktorý je 6,5%.

V októbrovej správe IEA uviedla, že vlády by mali zabezpečiť rozmanitosť svojho mixu nízkouhlíkovej výroby energie zvážením opatrení, ako je udržanie existujúcej jadrovej kapacity predĺžením životnosti a pokračovanie vo výskume nových technológií, ako sú malé modulárne reaktory.