Roskosmos plánuje pri preskúmavaní vesmíru viac využívať jadrovú energiu

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos by chcela pri prieskumoch vo vesmíre vo väčšej miere využívať potenciál jadrovej energie, vyhlásil šéf Dmitrij Rogozin.

0
166
NASA
Podobnejší výskum Marsu je opäť o čosi reálnejší.

Podľa agentúry TASS Rogozin uviedol, že bez jadrovej energie je skúmanie vo vzdialenom hlbokom vesmíre doslova nemysliteľné. „Je to náš kľúč k rozsiahlym vedeckým výpravám k Venuši, Marsu, Jupiteru a ďalším planétam hlbokého vesmíru,“ napísal šéf spoločnosti Roskosmos na sociálnej sieti Twitter ohľadom perspektívy využívania jadrovej energie v kozme. Okrem toho dodal, že jadro môže byť potenciálne aj zdrojom dávok energie perspektívnym orbitálnym systémom a komplexom.

Štátna korporácia Roskosmos uzavrela zmluvu s ruskou konštrukčnou kanceláriou Arsenal na vypracovanie predbežného projektu jadrového ťahača Nukleon, ktorý budú využívať pri ďalekých letoch do vesmíru. Dohoda sa týka prípravy projektu pre vývoj a výrobu kozmického komplexu s dopravným energetickým modulom založeným na jadrovom energetickom zariadení. Termín splnenia sa odhaduje na 28. júl 2024.

Výkonný riaditeľ Roskosmosu pre perspektívne programy a vedu Alexandr Blošenko sa nedávno vyjadril, že tento „vesmírny remorkér“ by sa mal už v roku 2030 vydať na dlhý let. Jeho cieľom má byť jeden z mesiacov najväčšej planéty slnečnej sústavy Jupitera. Nepôjde pritom o testovaciu výpravu, ale o výskum s plne rozvinutým vedeckým programom. Hlavnými charakteristikami tohto modulu bude schopnosť autonómne a dlhodobo vyrábať energiu jadrovým reaktorom megawattovej kategórie a možnosť prepravovať skutočne rôznorodý náklad.

Rusko však nie je jedinou krajinou, ktorá skúma využitie potenciálu jadrovej energie pri objavovaní doteraz neprebádaných častí vesmíru. Spoločnosť Ultra Safe Nuclear Technologies (USNC-Tech) z amerického Seattlu vyvinula pre NASA koncepciu nového motora s nukleárno-termálnym pohonom (Nuclear Thermal Propulsion /NTP). Tvrdí, že takýto pohon je bezpečnejší a spoľahlivejší ako predchádzajúce riešenia a dosahuje oveľa vyššiu účinnosť než chemické rakety.

Podľa USNC-Tech by nový pohon mohol priniesť revolúciu pri letoch do vzdialenejšieho vesmíru. Čas prepravy na dráhe Zem-Mars by sa mohol takto skrátiť len na tri mesiace. Výzvou však zostáva vývoj dostatočne ľahkého a bezpečného jadrového reaktora, ktorý bude použiteľný pri kozmických letoch, vrátane pilotovaných misií.