Jadru v Čechách vyjadrila podporu až tretina populácie

Prevádzku terajších a stavbu nových jadrových blokov v Česku momentálne podporuje 61 % opýtaných. Stále pritom ide o jedno z najvyšších čísel v rámci Európy.

0
73
Temelín
Jadrová elektráreň Temelín. Foto: ČEZ

Čísla vyplývajúce z prieskumu verejnej mienky, ktorú vykonala agentúra IBRS, sú síce o dve percentá nižšie ako na jar, kedy boli najsilnejšie od roku 2014, no aj tak sú pre našich západných susedov povzbudivou správou. Prieskum prebehol minulý mesiac na vzorke 500 respondentov.

Česká vláda tento rok schválila model financovania nového jadrového bloku v Dukovanoch za zhruba šesť miliárd Eur. Výberové konanie má vypísať pološtátna skupina ČEZ, ktorá je investorom stavby. Zahájené malo byť do konca roku, avšak predseda vlády Andrej Babiš pred dvoma týždňami vyhlásil, že súťaž nie je pripravená. Situáciu chce prebrať na zasadnutí vládneho výboru pre jadrovú energetiku. Štát a ČEZ uzavreli zmluvy k plánovanému novému dukovanskému bloku koncom júla tohto roku, pričom štát by sa mal na výstavbe podieľať v 70 % a ČEZ by malo zaplatiť zvyšných 30.

Podľa slov riaditeľa IBRS Miloša Rybáčka komunikáciu o nových zdrojoch v Dukovanoch čiastočne zatienil koronavírus, avšak zhruba pätina populácie ju zaznamenala a s návrhom vlády súhlasí až 61 %. 23 % opýtaných vyjadrilo nesúhlas a len 16 % nemá názor, čo je podľa Rybáčka pri vládnych návrhoch relatívne silná podpora.

Pandémia jadro posilnila

Podľa riaditeľa agentúry IBRS pandémia koronavírusu prispela k silnejšiemu vnímaniu jadrových elektrární ako významného zamestnávateľa, a to nielen v regiónoch, kde sú situované. Ide o celorepublikový jav.

Tretina populácie staršej ako 18 rokov vidí podľa prieskumu budúcnosť českej energetiky v kombinácii jadrových a obnoviteľných zdrojov.

Česká republika sa výstavbe nových blokov rozhodne nebráni a o ich najnovší projekt sa zaujímajú uchádzači ako ruská Rosatom, čínska spoločnosť CGN, severoamerický Westinghouse, francúzký EdF či juhokórejská firma KHNP. Možná účasť Ruska a Číny je však dlhodobo kritizovaná časťou opozície, ktorá poukazuje na otázku bezpečnosti.