Kanada namiesto výstavby nových elektrární predlžuje ich životnosť: Oplatí sa to?

Predlžovanie životnosti jadrových blokov je téma, ktorá v spoločnosti rezonuje už dlhší čas. Ide totiž o omnoho lacnejší proces, než výstavba nových jadrových zdrojov. Spoločnosť Ontario Power Generation (OPG) začala s rekonštrukciou ďalšieho bloku v elektrárni Darlington.

0
108
Darlington Nuclear Power Plant
Kanadská jadrová elektráreň Darlington. Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Darlington_Nuclear_Generating_Station_panorama2.jpg

Spoločnosť OPG dokončila vyvážanie paliva z tretieho bloku jadrovej elektrárne Darlington, a to dokonca skôr, ako bolo plánované. Blok prechádza údržbou a zdokonaľovaním, vďaka čomu bude možné predĺžiť jeho životnosť až do roku 2055.

Rekonštrukcia tretieho bloku sa začala septembri po štvormesačnom odklade kvôli pandémii koronavírusu. Celkovo 6240 palivových súborov bolo z reaktora vyvezených pomocou diaľkovo ovládaného zariadenia. Palivo bolo umiestnené do boxov vyplnených vodou, kde bude skladované ďalších desať rokov.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ontario Power Generation (@opgpics)

Cesta k dlhšej životnosti

Príprava reaktora na rozobratie sa začína procesom oddelenia rekonštruovaného bloku od tých, ktoré sú v prevádzke. To dosiahnu pomocou inštalácie oceľových prepážok a úpravou kontrolných systémov. Oddeľovanie bloku zaberie približne 55 dní. Táto fáza zaistí bezpečný a lokalizovaný priestor pre rekonštrukciu. Vďaka tomu budú chránení nielen pracovníci, ale aj elektráreň.

Pri rekonštrukcii zužitkujú všetky skúsenosti a poznatky z úpravy a modernizácie druhého bloku, ktorý sa do komerčnej prevádzky vrátil v júni tohto roku. Rekonštrukcia prvého a štvrtého bloku je naplánovaná na roky 2022 a 2023. Celý projekt v elektrárni Darlington by mal byť dokončený do roku 2026.

Jadro má v Kanade jasnú zelenú

Spoločnosť OPG má s jadrom oveľa rozsiahlejšie plány. Nedávno avizovala aj pokračovanie v plánovaní výstavby novej elektrárne v lokalite Darlington. Namiesto veľkého bloku však teraz uvažujú nad menším zdrojom energie v podobe malého modulárneho reaktora. Diskutovanými dodávateľmi technológií pre nový jadrový zdroj sú spoločnosťou GE Hitachi, Terrestrial Energy alebo X-energy.