Jadro je jedinou šancou, zhodujú sa filmové hviezdy, inovátori aj vedci

Osobnosti vedy, politiky, obchodu i umenia ponúkli verejne svoj pohľad na úlohu jadrovej energetiky, ktorú označili za riešenie klimatických problémov ľudstva.

0
120

Jadrová energetika je odpoveďou na jednu z najdôležitejších otázok modernej civilizácie a tá znie: Ako zvrátiť globálne otepľovanie a zastaviť zväčšujúcu sa klimatickú nerovnováhu na Zemi?

Nepriaznivý vývoj môžeme zmierniť tak, že prestaneme vyrábať elektrinu z uhlia a nebudeme teda vypúšťať do ovzdušia uhlík a ďalšie skleníkové plyny, ktoré zohrievajú atmosféru. V časovej tiesni, keď je nevyhnutné rýchle a efektívne riešenie, sa jadro podľa mnohých odborníkov a lídrov javí ako jediná možnosť na odvrátenie klimatickej krízy. Pozrime sa podrobnejšie na ich názory.

Joe Biden, 46. prezident USA, na ktorého čaká inaugurácia a úradu sa ujme 20. januára 2021, predstavil ako súčasť svojej kampane Klimatický plán. Ten ráta s podporou jadrovej energetiky aj so „zjednotením najlepších amerických talentov s cieľom inovovať klimatické ciele“. Jeho administratíva sa chce sústrediť na rozvoj technológií, ktoré podporujú cieľ dosahovať uhlíkovú neutralitu, plánuje financovať lítium-ionové batérie či výskum a vývoj malých modulárnych reaktorov, od ktorých si sľubuje zníženie stavebných nákladov o polovicu v porovnaní s ich súčasnou úrovňou v jadrovom priemysle.

Keď Hillary Clintonová ako prvá žena v amerických dejinách kandidovala na post prezidentky, počas kampane podporila rozmach jadrovej energetiky. „Asi 20% energie získavame v našej krajine z jadra. Iné krajiny, ako napr. Francúzsko takej produkujú omnoho viac, takže sa na to musíme zamerať, pretože to do ovzdušia neprináša emisie skleníkových plynov,“ vyhlásila politička, ktorú v prezidentských voľbách zdolal dosluhujúci prezident Donald Trump.

Udržateľný biznis si žiada udržateľnú klímu

Je zrejmé, že musíme urgentne prísť s jasným a efektívnym spôsobom dodávania energie, pretože tie súčasné nám prinášajú nežiadúce znečistenie pri únikoch fosílnych palív. Podstatné však je, že to musíme urobiť kvôli zohrievaniu planéty.

Richard Branson, podnikateľ a zakladateľ skupiny Virgin

 

Podobne zmýšľajú aj ďalší podnikatelia a inovátori na čele s najbohatším mužom sveta, zakladateľom Amazonu Jeffom Bezosom. Ten investoval do startupu General Fusion, ktorý vyvíja metódu na vytvorenie fúznej energie. Ide o sériu termonukleárnych procesov, podobných tým, ktoré sa neprestajne a spontánne odohrávajú na Slnku. Rovnaký názor a podporu rozvoju jadrovej energetiky má aj zakladateľ Microsoftu Bill Gates. „Jadrová energia je ideálnym riešením klimatických zmien, pretože ide o jediný bezuhlíkový, škálovateľný zdroj energie, ktorý je non-stop k dispozícii.

Problémy dnešných reaktorov môžeme riešiť inováciami. USA už žiaľ nie sú svetovým lídrom v jadrovej energetike, akým boli pred 50 rokmi,“ myslí si niekdajší najbohatší podnikateľ na svete a dodáva: „Na opätovné získanie takej pozície však máme ľudský aj odborný potenciál. Stačí na to vyčleniť potrebné financie, aktualizovať regulačné predpisy a ukázať súkromným investorom vážnosť situácie.“

Miliardár Michael Bloomberg, bývalý primátor New Yorku a zakladateľ multimediálnej korporácie nesúcej jeho meno, je zároveň aj spoluautorom knihy Klíma zmeny: Ako môžu mestá, podniky a občania zachrániť planétu (Climate of Hope: How Cities, Businesses, and Citizens CAN SAVE THE PLANET). V nej uvádza: „Nie som práve stereotyp environmentalistu. Nenosím topánky Birkenstock, neraňajkujem bio-granolu, neobjímam stromy ani si nelíham pred buldozéry. Nechcem zakázať frakovanie (hydraulické vrty olejmi či plynmi s nebezpečným vplyvom na životné prostredie, pozn.), len ho robte bezpečne, ani nechcem zastaviť ropovod, pretože ropa sem príde tak či onak. Avšak, podporujem jadrovú energiu.“ A v rozhovore pre Politico uviedol: „Továrne na uhlie zodpovedajú za 30-percentnú produkciu skleníkových plynov. Ak chcete urobiť pozitívnu zmenu v našej krajine, zbavte sa uhlia,“ dodal ešte ako starosta New Yorku s tým, že uhlie strašne vplýva na rozmach astmy u detí a ortuť ako vedľajší produkt zaostalých tovární ničí život vôd a do tela človeka sa potom dostáva konzumáciou rýb.

Jadru dôveruje aj Hollywood

Možno si spomínate na Akty X, bol to populárny mysteriózny seriál v 90-tych rokoch minulého storočia, v ktorom si herec David Duchovny zahral charizmatického agenta FBI Foxa Muldera. Šesťdesiatročný scenárista, režisér aj aktivista dlhodobo podporuje jadro aj obnoviteľné zdroje energie. Slávny herec pre Huffington post povedal: „Jadro a obnoviteľné zdroje energie sa by mali navzájom podporovať, nie súperiť. Taký je záver takmer každej štúdie na túto tému od Výboru OSN pre zmenu klímy až po tie najlepšie práce v našich laboratóriách. Nukleárna energetika silnie rastom počtu jadrových elektrární, tie sú stále lacnejšie a bezpečnejšie a s klesajúcou produkciou odpadu.“ Ak nezastavíme prudké otepľovanie Zeme, čakajú nás v budúcnosti problémy. Viacerí politici, ktorí majú v procese rozhodovania hlavné slovo, však často váhajú. „Manažovanie klimatických zmien bude súbojom tejto generácie. Potrebujeme na to všetku dostupnú muníciu a ešte aj dačo navyše,“ myslí si David Duchovny a dodáva: „Štát New York nedávno rozvážne uznal, že predĺženie životnosti existujúcich jadrových elektrární je súčasťou riešenia. Agenda klimatických zmien je teraz podkopávaná viac než v minulosti, preto nastal čas nastúpiť na pragmatickú cestu.“

Je to tak, akoby si polovica ľudí, ktorí hovorili jadru nie a chceli zatvoriť atómové elektrárne, teraz uvedomila, že ktosi hovorí, že jadro je najschodnejšou cestou budúcnosti. Ja teda verím, že je prirodzené s vekom aj zmeniť svoje presvedčenia. Jadro je najlepšou voľbou pre budúcnosť planéty.

Robert Downey Jr., americký filmový herec, v snímkach stvárnil Iron Mana, Charlieho Chaplina či Sherlocka Holmesa.

Ďalšie osobnosti

Keď sa pozrieme na osobnosti, ktoré podporujú rozmach výroby energie pomocou štiepnej reakcie, natrafíme nielen na uznávaných lídrov zo sveta politiky, ale aj na slávnych vedcov, nositeľov prestížnych ocenení či lektorov najprestížnejších univerzít. Jadru hovoria svoje áno napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron, britský premiér Boris Johnson či prvý afroamerický prezident v USA Barrack Obama. Jasnú podporu však prejavili aj Peter Thiel, zakladateľ služby Pay-Pal a jeden z prvých investorov Facebooku či Robert Stone, režisér filmu Pandorin prísľub. Z radov akademikov sa k jadru silno hlásia Steven Pinker a Joe Lassiter, profesori na Harvarde, ďalej John Holdren, Ernest Moniz a Kerry Emanuel z MIT (Massachusettský technologický inštitút), ale aj prominenti zo Stanfordu, profesori Siegfried Hecker či Stephen Chu.