Druhý blok jadrovej elektrárne Leningrad II je v ďalšej fáze spúšťania

Nový blok elektrárne Leningrad II vstúpil do ďalšej fázy spúšťania. Počas nej zvýši výkon reaktora na 40 % tak, aby mohla elektráreň začať vyrábať elektrinu. Do komerčnej prevádzky by mal byť blok typu VVER-1200 uvedený začiatkom budúceho roku.

0
185
Jadrová elektráreň Leningrad
Jadrová elektráreň Leningrad. Zdroj: Rosatom

Druhý blok ruskej jadrovej elektrárne Leningrad II má na konte ďalší dôležitý míľnik. Na základ povolenia regulátora Rostekhnadzor sa začalo so zvyšovaním výkonu reaktora, a to v niekoľkých krokoch až na 35 – 40 %. Takéto čísla už umožnia spustenie turbogenerátora a pripojenie elektrárne do siete ešte tento rok.

Sme tri kroky od uvedenia ďalšieho najmodernejšieho ruského bloku do prevádzky. V nasledujúcich šiestich mesiacoch by mal blok prejsť spúšťaním napájania, skúšobnou prevádzkou a komplexnými testami. Počas nich budeme pri postupnom zvyšovaní výkonu testovať technologickú odolnosť a bezpečnosť bloku a jeho bezpečnostných systémov.

– VLADIMIR PEREGUDA
riaditeľ jadrovej elektrárne Leningrad

Blok bol uvedený do prevádzky počas tohto leta, a to v momente, kedy bolo do reaktora zavezené jadrové palivo. Zamestnanci úspešne priviedli reaktor na približne 1 % výkon, aby potvrdili, že aj všetky fyzikálne vlastnosti bloku sú rovnocenné s tými konštrukčnými. Tomuto kroku predchádzalo preplachovanie primárnych systémov, ktoré zahŕňalo aj čerpanie demineralizovanej vody cez okruhy.

Jedenásť rokov od začiatku výstavby

Výstavbu nového moderného bloku zahájili v apríli 2010. Do komerčnej prevádzky by mal byť uvedený už začiatkom budúceho roka. Výstavba tak trvala jedenásť rokov. Nové bloky krajina potrebovala z jednoduchého dôvodu – majú nahradiť tie v Leningrad I po ich 45-ročnej prevádzke.

Spotrebiteľom by mal druhý blok dodávať takmer 28 miliónov kilowatthodín elektriny denne.