Kto postaví nové jadrové bloky v Rumunsku? Krajine sa črtá zaujímavá spolupráca

Rumunské ministerstvo financií podpísalo spoločne s ministrom pre energetiku Spojených štátov finálny draft dohody o medzivládnej spolupráci na rozšírení a modernizovaní jadrového programu.

0
68
Cernavoda
Jadrová elektráreň Cernavoda v Rumunsku. Zdroj: Wikipedia

Dohoda, ktorá pokrýva spoluprácu a financovanie by mala mať priamy vplyv na stavbu dvoch jadrových reaktorov na Dunaji. Uviedol to americký veľvyslanec Adrian Zuckerman. Rumunská štátna spoločnosť Nuclearelectrica, ktorá prevádzkuje dva reaktory s inštalovaným výkonom 706 MW v jadrovej elektrárni Cernavoda, plánuje v tomto objekte postaviť ďalšie dva nové bloky. Potrebná je aj modernizácia už dvoch fungujúcich blokov. To všetko by s najväčšou pravdepodobnosťou mohlo prebehnúť pod hlavičkou Američanov.

Rumuni by radi využili odborné znalosti a technológie na vybudovanie reaktorových blokov 3 a 4, ktoré im americké ministerstvo energetiky ponúka. O renovácii bloku 1 spoločnosť Nuclearelectrica pôvodne rokovala s čínskou China General Nuclear (CGN). Šesťročné dohadovanie sa však spoločnosť tento rok definitívne ukončila. Počas uplynulého obdobia sa o projekt zaujímali aj ďalšie firmy, avšak všetky napokon ustúpili.

Moderná dohoda, moderný prístup

Okrem výstavby a rekonštrukcie v areáli Cernavoda draft dohody medzi USA a Rumunskom obsahuje aj informácie o spolupráci v oblasti regulácie či jadrového výskumu a vývoja. Sústrediť by mali okrem iného mali aj na malé modulárne reaktory.

Cernavoda je v krajine zatiaľ jedinou jadrovou elektrárňou a skladá sa z dvoch tlakovodných reaktorov. Prvý blok bol uvedený do komerčnej prevádzky v roku 1996 a druhý v roku 2007. Spoločnosť Nuclearelectrica plánuje predĺžiť životnosť prvého bloku na 60 rokov. V júli tohto roku zahájilo Rumunsko výberové konanie na novú štúdiu o možnostiach dokončenia 3. a 4. bloku. Úplné znenie dohody bude teraz posunuté pred Európsku komisiu ako súčasť krokov požadovaných spoločenstvom Euratom.