Jadro bude hrať v Kanade ústrednú úlohu pri transformácii na čistú energiu, hovorí minister

Podľa kanadského ministra prírodných zdrojov Seamusa O’Regana jadrová energia bude pravdepodobne hrať ústrednú rolu pri prechode Kanady na čistú energiu, a to vďaka malým modulárnym reaktorom.

0
177
Kanada
Jadro bude hrať v Kanade ústrednú úlohu pri transformácii na čistú energiu v krajine.

Krajina sa usiluje o nulové emisie skleníkových plynov do roku 2050. V plánoch Ottawy zazneli aj malé modulárne reaktory.

„Pre Kanadu jednoducho neexistuje dôveryhodný scenár, ktorý by umožnil dosiahnuť cieľ nulových emisií do roku 2050 bez jadrovej energie,“ uviedol pán O’Regan počas panelovej diskusie o flexibilite jadrovej energie počas 11. ministerskej konferencie o čistej energii v Saudskej Arábii.

Jadrová energia bude „v centre“ energetických plánov Kanady.

Kanada má vlastnú domácu technológiu reaktorov Candu, na ktorej môže stavať aj v budúcnosti a takisto plánuje aj nasadenie technológie SMR (malých modulárnych reaktorov). Minister uviedol, že krajina je priekopníkom v tejto oblasti, čo môže pomôcť aj pri zavádzaní jadrovej energie do nových sektorov hospodárstva. To by umožnilo dekarbonizáciu ťažobného priemyslu a zásobovanie vzdialených komunít energiou.

„Čoskoro predstavíme náš akčný plán SMR vyvinutý v spolupráci s provinciami a teritóriami, energetickými spoločnosťami, inovátormi v priemysle, laboratóriami, akademickou obcou, občianskou spoločnosťou a domorodým obyvateľstvom,“ povedal pán O’Regan.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Deep River Public Library (@deepriverlibrary),

V novembri 2019 provincia Saskatchewan oznámila, že do svojej stratégie rastu do roku 2030 zahrnula vývoj technológie SMR. Uviedla, že malé modulárne reaktory môžu poskytnúť spoločnosti SaskPower schopnosť vyrábať až 80 % elektrickej energie v provincii prostredníctvom zdrojov s nulovými emisiami v kombinácii s obnoviteľnými zdrojmi energie. Premiér Saskatchewanu Scott Moe nedávno dokonca poslal list premiérovi Justinovi Trudeauovi so žiadosťou o podporu jadrového rozvoja v provincii.

V správe zverejnenej počas zasadnutia ministrov pre čistú energiu sa uvádza, že súčasné jadrové flotily a pokročilé jadrové reaktory majú potenciál dodávať teplo do domovov, podnikov a priemyselných procesov, vyrábať vodík a syntetické palivá na podporu čistejšej dopravy a odsoľovať a čistiť morskú vodu v regiónoch trpiacich nedostatkom vody.

S vývojom nových menších reaktorov, pri ktorých sa predpokladá skoré nasadenie, môže jadrová energia priniesť všestrannosť prakticky kdekoľvek v takmer akomkoľvek rozsahu zosúladením energetických potrieb komunity s konkrétnou technológiou reaktora, uvádza správa.

Kanada má flotilu 19 komerčných energetických reaktorov, ktoré v roku 2019 vyrobili asi 15 % kanadskej elektriny. V jadrových elektrárňach Bruce a Darlington prebiehajú veľké projekty na modernizáciu a predĺženie prevádzky reaktorov.