Aktivistka Zion Lights: Stratégia zahrňujúca jadro je jediným realistickým riešením

Cieľ má stále rovnaký, no cestu k nemu zmenila v prospech jadra. Novinárka a aktivistka Zion Lights otvorene prehovorila o tom, prečo svet nemôže fungovať len z obnoviteľných zdrojov a s minimálnymi nákladmi na živobytie.

0
112
Zion Lights
Zion Lights by Adam Tinworth - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83391078

Možno ste už niekedy počuli o skupine aktivistov „Extinction Rebellion“, ktorí v Anglicku usporadúvali protesty od výmyslu sveta, aby upozornili na klimatické zmeny a s nimi spojené neodvratné katastrofy. Ich hovorkyňou bola aj Zion Lights, ktorá túto spoluprácu napokon ukončila a svoj život zasvätila hlavne jadrovej energii. Nesúhlasila so zastrašovaním, ktoré pôsobilo často na mladšie ročníky a takisto s faktom, že čísla, ktorými sa táto organizácia oháňala, často nemali reálny základ vo vede. Nebolo to pre ňu jednoduché rozhodnutie, no svoje miesto na poli aktivistov napokon ustála.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Extinction Rebellion (@extinctionrebellion),

Skupina, do ktorej kedysi patrila aj Zion Lights, trvala na 100 % získavaní energie len z obnoviteľných zdrojov do roku 2025. V jednom z rozhovorov sa jej pýtali, či si uvedomuje, že toto by bol rozsudok smrti napríklad pre leteckú dopravu a ona vtedy stroho odpovedala: „Samozrejme“. Už v tom čase však bolo vidno, že nie je o týchto tvrdeniach skalopevne presvedčená. Dnes priznáva, že niektorí enviromentalisti očakávajú od ľudí veľmi obmedzený spôsob života, ktorý na vlastnej koži skúsil len máloktorý z nich.

„Je tu zopár členov enviro skupín, ktorí skutočne veria, že by sme mali žiť extrémne okliešteným spôsobom, napríklad ako obyvatelia niektorých oblastí Indie, odkiaľ pochádzajú moji rodičia. Strávila som tam nejaký čas a lámalo mi to srdce. V mnohých dedinách nemajú elektrinu ani infraštruktúru. Deti umierajú na zdravotné problémy, ktoré sa v západných krajinách dajú veľmi ľahko liečiť,“ vysvetľuje Zion Lights so zdesením.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa No Planet B (@noplanetbcommunity),

Mnohí zástancovia ekologicky úsporného spôsobu života vám povedia – žijú si jednoduchším životom, sú spokojnejší. Verte mi – nie sú.

– Zion Lights

Aktivistka prízvukuje, že odkedy jej rodičia utiekli do Anglicka, nikdy sa nehodlali vrátiť späť. Túžili po fungujúcich nemocniciach, vakcináciách a všetkých technológiách, ktoré tu máme. Ľudia, ktorí tvrdia, že by sme mali vedieť žiť aj s málom, by sa podľa jej slov mali zamyslieť nad tým, čo takéto tvrdenia skutočne znamenajú. Je načase prijať fakt, že nezačneme kráčať späť do minulosti, a preto musíme namiesto toho hľadať iné účinné riešenie.

A na čo by sme sa mali teda sústrediť?

Lights je presvedčená, že v tomto bode je čas upriamiť pozornosť na jadrovú energiu. Mnohé enviro hnutia sú striktne proti jadru, no ona je teraz presvedčená, že toto je jediná spoľahlivá cesta preč od závislosti na fosílnych palivách v blízkej budúcnosti. 

„Ak sa chceme seriózne zaoberať dekarbonizáciou anglickej ekonomiky, celú krajinu by sme museli pokryť solárnymi panelmi a veterné turbíny by zasa zaplavili väčšinu nášho pobrežia a pohorí. Bez jadrovej energie by sme museli naše okolie podrobiť industriálnym zásahom kvôli obnoviteľným zdrojom a zostalo by nám oveľa menej plochy na pestovanie či prírody ako takej. Bohužiaľ, väčšina zelených hnutí má protijadrové myslenie, i keď hociktorý racionálny zdroj založený na faktoch ukazuje, že stratégia zahrňujúca jadrovú energiu je jediné realistické riešenie na zníženie emisií v čo najkratšom čase.

Zion vidí, že množstvo zelených hnutí si momentálne myslí, že kričanie z plných pľúc, hoci aj o nezmyselnom riešení, planéte pomôže. Takto akurát okamžite odrádzajú rozumných ľudí, ktorí veľmi rýchlo zistia, že ich tvrdenia nie sú postavené na faktoch. Aj z tohto dôvodu zmenila svoju rétoriku a momentálne zastáva radšej praktické riešenia, akým je napríklad jadrová energia. Bohužiaľ, nateraz zostáva Zion Lights len svetlou výnimkou. Myslíte si, že časom sa k nej pridajú aj ďalší?