Česká republika nepočíta pri výstavbe elektrárne Dukovany s podpisom memoranda s USA

Česko nepočíta s podpisom nového memoranda so Spojenými štátmi, ktoré sa malo týkať výstavby nového jadrového bloku v Dukovanoch. Podľa slov ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka by tento krok mohol narušiť schvaľovací proces s Európskou komisiou.

0
174
Dukovany
Jadrová elektráreň Dukovany. Zdroj: https://www.cez.cz/

Po rokovaní s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom v Plzni majú českí predstavitelia v jednej veci jasno – so spoločnosťou Westinghouse, ktorá je jedným z uchádzačov o projekt stavby nového bloku, nepodpíšu navrhované memorandum.

„Česká republika má už so Spojenými štátmi uzavreté rámcové dohody o spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky. Na tie sa dá nadväzovať, či už v oblasti výskumu alebo iného mierového spôsobu využitia jadrovej energie,“ upresnil minister Petříček. Podľa jeho slov by nové memorandum mohlo narušiť schvaľovací proces v Európskej komisii. Práve tento orgán bude skúmať plánovaný jadrový zdroj a schvaľovať prípadné nedovolené verejné podpory od štátu.

Štát tento rok v júli uzavrel zmluvy s energetickou spoločnosťou ČEZ. Generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš uviedol, že uchádzačov o stavbu nového bloku by chceli mať vybraných na konci roku 2022. Tender by mal byť vypísaný na konci tohto roka. So stavbou by chceli začať v 2029, uvádzanie do prevádzky bude následne prebiehať o sedem rokov neskôr.

  ČEZ ako investor bude budúceho dodávateľa vyberať otvorenou súťažou. Takéto memorandum s jedným z potenciálnych dodávateľov by mohlo vyslať zlý signál voči Európskej komisii a trhu.

KAREL HAVLÍČEK
český minister priemyslu

O stavbu nového bloku u našich západných susedov sa momentálne zaujíma päť firiem, a to ruský Rosatom, francúzska EDF, juhokórejská KHNP, čínska China General Nuclear Power a spomínaná americká spoločnosť Westinghouse.

Pri výstavbe by mal štát blok financovať bezúročne, počas prevádzky sa počíta s dvojpercentným úrokom. Na stavbe by sa mal podieľať 70 %, zvyšok by mala zaplatiť skupina ČEZ. Výstavbe niekoľko rokov bránili nejasnosti v spôsobe financovania, projekt však konečne začína naberať konkrétne obrysy. Proti ďalšiemu bloku v Dukovanoch dlhodobo protestujú českí ekológovia.

Americký minister Pompeo nateraz po svojej služobnej ceste z Čiech odchádza, či jeho stretnutia s predstaviteľmi štátu prinesú vytúžené výsledky, ukáže až čas.