Výstavba novej bulharskej jadrovej elektrárne v Belene začína naberať reálne kontúry

Bulhari veria, že rok 2023 bude pre nich kľúčový. V krajine by v tomto dátume mala odštartovať výstavba ďalšej jadrovej elektrárne.

0
109
Bulharská vlajka
Bulharsko

Bulharsko o výzve na vyjadrenie záujmu potenciálnych investorov do projektu dvojblokovej jadrovej elektrárne Belene informovalo ešte minulý rok. V krajine sú momentálne v prevádzke dva funkčné reaktory, ktoré za rok 2019 vyrobili 38 % celkovej bulharskej elektriny.

Predseda bulharského výboru pre energetiku Valentin Nikolov povedal, že výstavba novej jadrovej elektrárne by sa mohla začať do roku 2023. Na stretnutí s miestnymi novinármi dodal, že takýto scenár považuje skôr za optimistický, pretože rozvoj projektu bude závisieť aj od zloženia budúceho bulharského parlamentu. Plánované voľby balkánskej krajiny by sa mali uskutočniť do mája 2021.

Bulharská vláda plánuje z prihlásených záujemcov ešte tento rok vybrať investorov na vybudovanie a prevádzkovanie dvoch ruských tlakových reaktorov VVER-1000 v Belene na rieke Dunaj. Predpokladané náklady sú okolo 10 miliárd eur.

Bulharská štátna spoločnosť NEK objednala v roku 2008 pre Belene dve ruské reaktorové jednotky, no projekt bol o štyri roky neskôr zrušený z dôvodu finančných a politických vplyvov. V júni 2018 vláda po hlasovaní v parlamente projekt opäť formálne oživila.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ester (@ester33333),

Vo výberovom konaní na dodávateľov predložili záväzné ponuky spoločnosti China National Nuclear Corporation (CNNC), Kórea Hydro & Nuclear Power (KHNP), ruský Atomenergoprom, dcérska spoločnosť Rosatomu, francúzsky Framatome a GE. Spoločnosti Rosatom, CNNC a KHNP boli vyzvané, aby sa prihlásili ako investori projektu, zatiaľ čo Framatome a GE dostali možnosť figurovať ako dodávatelia zariadení.

Nikolov uviedol, že uchádzači budú mať štyri mesiace na to, aby doručili svoje finálne záväzné ponuky od momentu, keď sa zoznámia s projektovou dokumentáciou. Bulharské ministerstvo energetiky v máji 2020 uviedlo, že vzhľadom na pandémiu Covid-19 bude termín záväzných ponúk stanovený len vtedy, ak budú mať žiadatelia prístup ku všetkým podrobnostiam projektu v sídle Európskej komisie v Sofii. Predstavitelia krajiny veria, že výstavba by po kolotočoch s investormi mala odštartovať už o tri roky.