Nečakaný krok Američanov na záchranu jadra: Zrušenie zákazu financovania zahraničných projektov

Americká vládna agentúra DFC, ktorá v krajine slúži ako investičná a rozvojová banka, pristúpila k razantnému kroku – zrušeniu zákazu financovania zahraničných jadrových projektov. Zamerať sa chcú na pokročilé jadrové technológie na rozvíjajúcich sa trhoch.  

0
167
Amerika
Spojené štáty oznámili program na výstavbu dvoch jadrových blokov do siedmich rokov.

Otázka financovania je pre jadrové projekty nesmierne dôležitá najmä z hľadiska dlhodobej realizácie. Vďaka zmieňovanému kroku by mal americký priemysel oveľa schopnejšie reagovať na ruskú či čínsku konkurenciu.

Spojené štáty sa v posledných rokoch snažia svoj jadrový priemysel zviditeľniť na viacerých frontoch, pričom veľkú časť príležitostí nachádzajú práve na zahraničných trhoch. Tomu všetkému by mal byť však koniec. Ide o historický pozostatok, nakoľko agentúra vznikla minulý rok zlúčením dvoch inštitúcií, pre ktoré takýto zákaz platil.

Zrušeniu zákazu predchádzal mesačný konzultačný proces, pričom 98 % zo zhruba 800 doručených pripomienok aj zo strany akademických odborníkov či zástupcov priemyslu, tento krok podporilo.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa U.S. Department of Energy (@energy),

Nižšie náklady, vyššia spokojnosť

Modernizácia politiky DFC sa snaží posilniť zahraničnú politiku USA, a to najmä na rozvíjajúcich sa trhoch.

 Pokročilé jadrové technológie vyvíjané a používané v Spojených štátoch, vrátane malých modulárnych reaktorov (SMR) a mikroreaktorov, budú mať výrazne nižšie náklady než tradičné jadrové elektrárne a môžu byť vhodné pre rozvojové krajiny.

americká vládna agentúra U.S. International Development Finance Corporation (DFC)

Podľa slov Jeremyho Harrela, konateľa spoločnosti ClearPath, ktorá je zameraná na podporu rozvoja nízkouhlíkových technológií a klimatickú politiku, je tento krok extrémne dôležitý najmä pre konkurencieschopnosť amerického priemyslu.

Vyhliadky sú dobré

So zrušením zákazu prišla očakávaná vlna nových projektov, ktoré by sa v najbližšom období mohli v zahraničí rozbehnúť. O financovanie činností na rozvoj jadrovej energetiky prejavilo záujem tridsať rozličných krajín, vrátane Alžírska, Brazílie, Egyptu, Ghany, Indie, Jordánska či Juhoafrickej republiky.