Podarí sa novému palivu MOX uzavrieť jadrový palivový cyklus? Ruský rýchly reaktor sľubuje zázraky

0
2272
Beloyarsk NPP (Zarechny, Sverdlovsk oblast)
Jadrová elektráreň Beloyarsk. Zdroj: Rosatom

Výroba prvého čistého MOX paliva zo zmesi oxidov uránu a plutónia pre štvrtý blok ruskej jadrovej elektrárne Belojarsk bola dokončená Ťažobným a chemickým závodom v Krasnojarskej oblasti. Všetkých 169 palivových kaziet prevzal prevádzkovateľ elektrárne Rosenergoatom a jeho zástupcovia, ktorí potvrdili, že zásielka je skutočne pripravená na odoslanie.

Budúcnosť na dosah

Spustenie reaktoru s čistým MOX palivom sa predpokladá už v roku 2022. Do belojarského bloku by malo byť dodané koncom tohto roku. Začatie výmeny paliva reaktoru BN-800 s výkonom 789 MWe je plánované hneď začiatkom budúceho roka.

Reaktor BN-800 bol pôvodne spustený s hybridným zložením aktívnej zóny. Čiastočne sa v ňom nachádza uránové palivo z produkcie Elemash súčasne s experimentálnymi MOX kazetami vyrobenými Výskumným inštitútom jadrových reaktorov v Dmitrovgrade. Prvá séria takýchto kaziet bola do reaktora zavezená koncom minulého roka.

Snaha o uzavretie cyklu bez rádioaktívneho odpadu

TVEL, dcérska firma ruskej štátnej spoločnosti Rosatom, má s novým palivom veľké plány. „Čerstvé palivo MOX bude zavezené pri najbližšej výmene paliva v reaktore BN-800. V tom istom čase bude TVEL spolu s Ťažobným a chemickým závodom v Železnogorsku pokračovať vo vývoji technológie výroby paliva MOX,“ uviedol Alexander Ugryumov, viceprezident pre výskum a vývoj spoločnosti TVEL.

Výrobná linka na nové palivo je umiestnená 200 metrov pod zemským povrchom. Bola vybudovaná ako súčasť ruského projektu „Proryv“ (Prielom), ktorý má svetu priniesť uzavretý jadrový palivový cyklus. Jeho konečným cieľom je eliminovať tvorbu rádioaktívneho odpadu pri výrobe energie z jadra.

História reaktora na rýchle neutróny BN-800

Rýchly reaktor BN-800 dosiahol prvýkrát minimálny kontrolovaný výkon v júni 2014. Do komerčnej prevádzky mal byť uvedený koncom toho istého roku, no napokon prevádzkovateľ Rosenergoatom oznámil, že plánujú použité palivo ešte vylepšiť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa 💜 Nuclear Gal (@chernobylpictures),

K obnoveniu prevádzky na výkone došlo dvakrát ešte v roku 2015 a jeho komerčná prevádzka bola napokon definitívne začatá 31. októbra 2016.

Výskumu a vývoju MOX paliva sa okrem Ruska venovali aj Spojené štáty, avšak pred štyrmi rokmi prezident Barack Obama všetky práce definitívne stopol. Išlo najmä o finančné dôvody, ale aj množstvo ďalších nevýhod, ktoré videli v uskladňovaní použitého paliva či jeho nestability.