Česká vláda schválila model financovania nového bloku v Dukovanoch

Nový jadrový blok by sa mal podľa materiálu predloženému vláde počas výstavby financovať bezúročne. V plnej prevádzke sa počíta s dvojpercentným úrokom.

0
101
Dukovany
České Ministerstvo priemyslu a obchodu vyhlási tender na výstavbu nového jadrového bloku v Dukovanoch.

Informácie o schválení modelu financovania nového bloku v Dukovanoch zdieľal na sociálnej sieti Twitter minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček. Podľa predošlých informácií by mal byť uvedený do prevádzky v roku 2036, so stavbou by sa malo začať v roku 2029.

Štát by sa mal na stavbe podieľať 70 percentami. Zvyšok bude financovať spoločnosť ČEZ. Tá bude hradiť aj všetky prípadné dodatočné náklady. Generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš v máji uviedol, že očakávaná suma pri súčasných cenách by mala byť zhruba šesť miliárd Eur.

Včera vláda schválila rámcovú a vykonávaciu zmluvu medzi Českou republikou a ČEZ. Dodávateľským modelom má byť tzv. stavba na kľúč, ktorá zaistí možnosť kontroly subdodávateľských projektov. Výber dodávateľa chcú uskutočniť do konca roku 2022.

Koncové ceny elektriny by sa v roku 2040 podľa súčasného predpokladaného vývoja cien a poskytnutou návratnou finančnou pomocou pre českých spotrebiteľov mali znížiť na 30 až 40 rokov zhruba o 7,7 miliardy korún.

Minister Havlíček predpokladá, že veľkoobchodná cena elektriny bude rásť a na rozširovaní elektrárne Dukovany by ľudia mali zarobiť. Podľa analytikov je však v dlhodobom horizonte cena elektriny na trhoch neistá, čo v minulosti vývoj ukázal už niekoľkokrát.

Stavbu nového jadrového zdroja v Čechách už niekoľko rokov za sebou brzdili nejasnosti ohľadom spôsobu jeho financovania, a tak konkrétne obrysy, ktoré projekt začína dostávať v posledných mesiacoch, určite mnohých kompetentných tešia.