Rumunsko obnovilo práce na jadrovej elektrárni Cernavoda

Rumunsko plánuje založiť strategický koordinačný výbor pre projekt výstavby 3. a 4. bloku atómovej elektrárne Cernavoda.

0
451
Cernavoda
Jadrová elektráreň Cernavoda v Rumunsku. Zdroj: Wikipedia

Plán Rumunov je nateraz jasný – rozšírenie fungujúcej jadrovej elektrárne Cernavoda o ďalšie dva bloky s reaktormi CANDU 6. Rumunské atómové fórum Romatom privítalo rozhodnutie zriadiť Výbor pre strategickú koordináciu. Podľa ich slov krajina potrebuje tento krok k zvyšovaniu jadrovej kapacity, najmä v súvislosti s európskou politikou dekarbonizácie do roku 2050. Projekt rozšírenia jadrovej elektrárne Cernavoda má hrať významnú úlohu aj pri zvyšovaní úrovne industrializácie Rumunska.

Rozvoj ďalších kapacít na výrobu elektrickej energie z jadra v Rumunsku je zaistený. Je uvedený v rumunskej energetickej stratégii pre roky 2019 až 2030 s ohľadom na rok 2050 a taktiež v národnom integrovanom pláne v oblasti energetiky a zmenu klímy pre roky 2021 až 2030. Elektrická energia z jadra predstavuje pilier dekarbonizácie a zaistenia energetickej bezpečnosti Rumunska.

ROMATOM

Jadrová energetika pokrýva zhruba 18 % rumunského dopytu po elektrickej energii. Poskytuje 11-tisíc pracovných miest a pri rozšírení elektrárne Cernavoda by mohol počet pracovníkov narásť až na 19-tisíc.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Catinca del Marr (@catinca_del_marr),

Prezident Romatomu, Lucian Rusu, sa vyjadril, že pokračovanie jadrového programu v Rumunsku zdôrazní prevádzkové skúsenosti, ktoré krajina získala počas stavby 1. a 2. bloku. Ďalej takisto prispeje k zaisteniu energetickej nezávislosti krajiny a zachovaniu vyváženého a diverzifikovaného energetického mixu s priamym dopadom na tarif elektrickej energie pre obyvateľstvo.

Jadrová elektráreň Cernavoda má dnes dva reaktory CANDU 6, každý má inštalovaný elektrický výkon 650 MWe. Prvý blok uviedli do prevádzky v roku 1996 a druhý v roku 2007. Jej prevádzkovateľom je spoločnosť Nuclearelektrica. Momentálne plánujú predĺžiť životnosť 1. bloku až na 60 rokov.