Stretnutie Mladej generácie Českej a Slovenskej nukleárnej spoločnosti alebo ako sa dá stretnúť aj na neutrálne pôde

0
134

Opäť raz na začiatku jari vyrazila skupina členov MG SNUS na stretnutie s českými kolegami za hranice. V poradí siedme stretnutie (z toho štvrté mimo Slovenska) sa prvý krát odohralo na neutrálnej pôde, konkrétne na území Slobodnej spolkovej republiky Kraví Hora, ktorá sa nachádza v blízkosti moravskej obce Bořetice.

Na územie Republiky sme vošli cez colnicu, na ktorej „prekvapivo“ vôbec nikto nebol, a tak sme všetci dorazili bez problémov do časti Hliníky, kde sa konalo naše stretnutie. Ako každý rok, na začiatku sme mali krátku prechádzku po okolí, ktorú zopár lenivejších (alebo smädnejších) členov vymenilo za zlatistý mok prekvapivo českej výroby, pretože republika zatiaľ nemá vlastný pivovar – no čo, pravoverní vinári.

Slobodná spolková republika Kraví Hora

Tento recesistický vinársky štátny útvar je tvorený dvoma malebnými paralelnými uličkami (Horní Frejd a Dolní Frejd) a dvoma ďalšími časťami (Hliníky a Zahraničí), v ktorých sú v podstate iba vínne pivničky. Republika má však vlastnú ústavu, orgány štátnej moci (prezident, predseda vlády minister financií, obrany, zahraničných vecí, vinohradníctva, vinárstva…), vlastnú informačnú službu, armádu, vojnové loďstvo aj letectvo (naozaj je tam aj letisko), sídli tu Kravihorská akadémia vied a niekoľko veľvyslanectiev (vrátane slovenského, švajčiarskeho alebo filipínskeho).

Stretnutia sa celkovo zúčastnilo 18 členov MG, z čoho nás bolo 9 Slovákov, pričom za českú MG nás privítala nová predsedníčka Jitka Vojáčková. Gro skupiny tvorili tradiční účastníci, patrilo by sa povedať už aj veteráni, našich spoločných výjazdov (niektorí z nich dokonca absolvovali všetkých sedem stretnutí), ale objavilo sa aj zopár úplne nových tvári. Veľmi veľmi podobné to bolo aj na českej strane, takže sme sa nemuseli moc dlho predstavovať a aj nováčikovia rýchlo zapadli do kolektívu.

Program stretnutí mimo Slovenska (schválne nepíšem stretnutí na Morave) bol už tradičný. Niečo na privítanie od pána domáceho, guláš (to bola novinka), návšteva a prehliadka vínnych pivníc spojená s degustáciu vzoriek vlastnej výroby. Následne sme sa podujali doraziť načaté vzorky (nenecháme ich predsa len tak ležať), niečo tradičné k vínku sme zjedli a potom dlho dlho rozprávali najmä o veciach jadrových, ale našlo sa aj mnoho tém tak úplne nesúvisiacich s našou prácou.

Ako sa už stalo tradíciou, spoločný večer sa skončil až v skorých ranných hodinách a po raňajkách sme sa pomaličky rozlúčili a odobrali domov. Opäť sme sa utvrdili v presvedčení, že treba aj naďalej udržiavať nadštandardné vzťahy s Českou MG a to najmä teraz, keď to vyzerá na čiastočnú generačnú obmenu na oboch stranách. Takže tešíme sa vás členovia oboch MG niekedy na jeseň alebo jar budúceho roku opäť u nás na Slovensku.

Ešte by som rád poďakoval českej MG za zachovanie tradície a zorganizovanie ďalšieho stretnutia, všetkým účastníkom za opäť skvelú atmosféru a kopec srandy a v neposlednom rade taktiež ČNS a SNUS za podporu nášho stretnutia.

Matej Zachar, MG SNUS