Plávajúca jadrová elektráreň Akademik Lomonosov začala s komerčnou prevádzkou

Jediná plávajúca jadrová elektráreň na svete zakotvená v prístavnom meste Pevek 22. mája oficiálne začala svoju komerčnú prevádzku. Oznámila to štátna jadrová spoločnosť Rosatom.

0
375
Akademik Lomonosov
Ruská plávajúca jadrová elektráreň Akademik Lomonosov. Zdroj: Lev Fedoseyev/TASS

Pokroky plávajúcej elektrárne Akademik Lomonosov s napätím sleduje celý svet. Minulý týždeň dosiahla ďalší dôležitý míľnik. Na základe výsledkov inšpekcií jadrového dozoru Rostechnadzor a Federálnej služby pre dohľad nad využívaním prírodných zdrojov bol podpísaný príkaz potvrdzujúci jej komerčnú prevádzku.

Dva bloky na plávajúcej jadrovej elektrárni Akademik Lomonosov zvyšujú celkový počet jadrových energetických reaktorov v komerčnej prevádzke v Rusku na 38, pričom štyri sú vo výstavbe.

Bola to dlhá cesta

Plavidlo s hmotnosťou 21-tisíc ton má dva reaktory KLT-40S s elektrickým výkonom 35 MW, čo postačuje pre mesto s približne 200-tisíc obyvateľmi. Ich výstavba sa začala v apríli 2007 a prvý kritický stav dosiahli v novembri 2018. V septembri 2019 Akademik Lomonosov prišiel do špeciálne vybudovaného prístavu v Peveku po 18-dňovej a 9000 km dlhej ceste z pôvodnej základne v Murmansku, kde bolo do reaktorov zavezené palivo. 19. decembra 2019 bola elektráreň pripojená k sieti ťažobného komplexu Chaun-Bilibin.

Záujem zahraničia neustále narastá

Podľa Rosenergoatomu bude toto zariadenie známe aj ako najsevernejšia jadrová elektráreň na svete. Akademik Lomonosov bude použitý na nahradenie stratenej kapacity po tom, ako bude začiatkom nasledujúceho desaťročia natrvalo odstavená jadrová elektráreň Bilibino.

Ruský jadrový regulátor Rostechnadzor vydal štátnemu jadrovému prevádzkovateľovi na prevádzkovanie Akademiku Lomonosov 10-ročnú licenciu do roku 2029. Rosatom minulý rok uviedol, že v budúcom desaťročí očakáva, že začne predaj plávajúcich jadrových elektrární v zahraničí. Prvá ruská 21-tisíc-tonová lastovička vraj vzbudila veľký záujem medzi zahraničnými partnermi.